Friday, August 26, 2011

you dont like people,do people like you?

assalamualaikum.

sepanjang i berblog and in reality itself,banyak jumpa mesti ada je cite pasal tak suka orang ni.tak suka orang tu terutamanya adik2 kecik sekolah.termasuk jugak yang tua bangka pon perangai macam kanak2 termasuk la saya,tak suke sipolan,si joyah,bedah senah,timah.tapi ni dah kahwin pon buat jugak.T_T.biasalah manusia kan,tak suka orang ni,tak suka orang tu.ee mustahil la kalau kita ni tak pernah lansung tak suka certain orang,yang penting tahap ketidaksukaan tu berpada la.

takde kena mengena

kita kan in our life mesti ada prinsip dimana kita tak suke this kind of people.tak suka orang mengata,tak suka orang gedik,tak suka orang mulut busuk,tak suka orang suka mintak2.tak suka orang pakai braces.T_T.macam macam jenis orang la kita tak suke.obviously we tend not to like people who dont like us,correct?but do you realize that not everyone do like us eventhough they dont even know our self.weird kan?well that is life,accept it or you'll die hehe.

even we think our self almost perfect,have done kind things to everyone,never hurt anyone intentionally,but who knows right?we always complaint why that person not become like this,ee kenapa perangai die camtu,pelik gile dia nih.asal die suka kutuk orang.pesal gedik sangat.macam2 laaaaa keluar dari mulut.tapi bila kita cakap orang,kita sempurna sangat ke?macam mane pulak orang lain tengok kita.can we be like what we want others to be?kalau kita cakap orang tu tak baik,kita baik sangat dengan semua orang?kita selalu nak orang layan kita baik sangat tapi kita takde pon layan orang sebaik baiknya.:/

for instance,kita cakap bila kita sedih takde sapa pon ada dengan kita.TAPI bila orang lain sedih kita selalu ada dengan diorang.adaaa?selalunya kalau orang cakap kat kita mesti kite akan cakap balik,alaa bukan taknak tolong tapi bla bla bla bla.alasan harus la mantop kan.one finger point to others,there are 4 more fingers pointed to our self ye.kite same la macam orang lain.

saya pelik,saya oke.:)


so,bila kita tak suka orang sebab benda benda yang tak masuk dek akal or benda kecik je pon,cuba renung balik,let say orang tak suka kita sebab kita suka gelak pastu kena cop gedik,mesti kite akan cakap hek elehhhh kerek gile kau nih.see see.tau melenting kan.try to consider others feeling,or put yourself in others shoes,baru la tau rasa die cane.and let see others in positive side.ni asyik pandang negative jeee.ade je tak kena dengan orang ni orang tu.kite kan kalau da nampak orang tu salah sekali dah selamanya salah.dah tak nampak da benda baik die pernah buat.benda baik pon jadi buruk terus.everyone make mistakes.

bile orang tak suke kite,cek diri kita balik.i tak rasa orang tak suka kita tanpa sebab melainkan die memang gile.alah tak salah pon cek diri kita,tengok apa yang patut hihi.kalau kita rasa kita baik,lepastu nak suruh SEMUA orang jadi macam kita,tak meriah la dunia hoiii.takley nak cerita dengan kawan perangai kelakar orang lain.tsk.

semua muka perangai lain.baru la CERIA wuwuwuwu.

till here,tadaaaaaa.

13 comments:

jaya jr said...

klo member2 bella dalam gambar tu same langkah ngn bella mesti lagi nice =)

kembatolo™ said...

kan? kadang2 kita tak pikir keadaan orang lain, tahu melenting je. padahal kalo kita berada di tempat die, kita pun akan buat perkara yg sama. haihh~

thra said...

comel awaK!

Jamban Comel said...

bukan semua orang ikut taste kite en cik bella?,dan tak semua orang akan suka kita pasti ada yang tak suka ,sebab kita bukan sempurna :)

http://jambancomel.blogspot.com/2011/08/pakai-tudung-bukan-kerana-trend-tapi.html

Nanie Hussin said...

yes setuju! apapun tengok & perbaiki diri sendiri dulu. Avoid to judge and blame others.. thank you bella :)

bella said...

rindunye :(

syasya said...

huhu 4 girls with difference character..hehe nobody perfect dear..miss u..

Mya said...

very nice photo tau =)

alya said...

x suke org pakai braces??? heheh ==

Azzam?? said...

bella... tolong kim salam kat budak baju putih yang dah bertunang dan tak reti update blog dah tu pls? =p

Editor said...

Just a tip. When you write, cuba letak space lepas every full stop and comma sebelum letak perkataan baru. It makes for easy reading. Like my sentences here..see the difference? Make it a habit. Nanti kalau you nak apply for jobs, tulis dissertation ke ape pun at least tak kena reject or rewrite. Peace and enjoy blogging!

bella dela rosa said...

editor:tq for the tips editor.;)

LittleGurl said...

yes,just think positive. jangan asyik nampak kelemahan org je, padahal kite taktau/taksedar yg kelemahan kita lg berganda ganda. -_-