Tuesday, July 19, 2011

resepi pavlova

assalamualaikum.

hye harini saya rajin nak share resipi pavlova yang sedap yang kalau makan dekat luar hari hari mau kena baling pinggan dengan emak sebab membazir.walaupun google pon dah dapat resipi tapi trust me manis ya ampunnnnnn.tapi google je la sebab i pon guna resipi from google hihi.

ingredients


preheat oven 140 C masa preparation time okess.panaskan oven dulu,penting!
Cook Time: 1 hour 15 minutes(i make it until the surface colour turns brown(1hr45min) sebab bile i buat 1hour15min dalam die macam tak bake lagi sbb too soft.sepatutnye still crunchy.tapi sukati la korang nak buat lama mana)

Ingredients:
4 large egg whites at room temperature
1 cup of Castor sugar(u might want to reduce it sebab sangattttttt la manis)
1 tsp of white vinegar(1 sudu kecil)
1/2 Tbsp of cornstarch(i taruk 1 sudu besar sbb if u penah rasa delicious/serai nye pavlova lain cause serai die macam crunch and ade rasa cake but delicious die mcm sangat light)so i suggest taruk banyak pon takpooo.
1/2 tsp of pure vanilla extract


In a clean,u have to make sure very cleannnnn,disebabkan i taknak my meringue tak jadi,my apparatus semua sangattt clean sampai my sister annoyed semua pon tak boleh kena haha. beat the egg whites with a clean electric mixer on medium speed. Beat until the whites form soft peaks.you can used hand mixer as well.:)

Gently sprinkle the sugar into the egg whites, one teaspoon at a time. Don't just lump the sugar in the bowl and never stop beating the eggs until you finish the sugar. Your egg whites should now be glossy stiff peaks.after u finish adding the sugar pick a little and taste it using your hand whether the grain of sugar still appear.

the end result should be like this.u can choose whether u want to add the cornstarch and vinegar while the mixture still in the mixer and mix it or you can bring it off and mix manually.its all up to you.put it into the oven with 150 C heat.

tadaaaa.:)ok actually masa korang taruk atas baking paper,put it nicely lepastu dekat hujung naik kan sikit so that takde la kat tepi penyet kan.
and then apply the whipped cream.oke whipped cream ni u beli whipped cream then gune mixer tadi je then add icing sugar(sukati taruk ke tak) and vanilla extract 1 sudu kecik.

and jadiiiii.mother kate stroberi takde,so i gune blueberry dengan grape jee.sedappp but tu la dalam die too soft which i dont like it.

luar die perfect should be crunchy and chewy,dap dapp.
so i make the 2nd attempt.turn out sooo well.luar chewy and crunchy dalam pon still crunch jugak.:)because of i bake lame(1hr45min and i tambah cornstarch banyak sikit sbb tanak the meringue too light).the whipped cream i gedik taruk colour biru eheh.

this is how serai pavlova looked like and below picture is delicious's.texture die lain kan.but both sedappp.:).see yang atas ni die nye macam ade roti sikit kann,should try to make the 3rd one.

till here,selamat mencuba.!

p/s:i dont mind people take my entry and copy it to their blog IF u ask for it first.i do ask permission if i copyright others.cause actually some of the words i change so i just know when u take mine.oke la if dont want to tell pon janganlah every entry you want to copies kann.cheers.if u do know me doesnt mean u are my bestfriend.

48 comments:

prinCess.prinCess said...

nk order boleh?.hihiih..:)

sue. said...

kakak...........sedapnya..........................nak....

kaizen said...

huyooo cam sedap jer.. leh oder x??

*malas nk buat sendiri

latest entry Bila menderma biar ikhlas... & TAJUK ENTRI KORANG

Marya Hana said...

ohh selalu tengok pavlova ni dekat blog mak hanis zalikha.. u punya pon not bad..

dr gamba pon i tawu pavlova u sedap!
:)

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

sdpnyer...tlg buatkn bole

delarocha said...

boleh buat bisnes di bazar ramadhan ni nanti :-)

amier azrul alias said...

mak aihh.
lookss sooo delicious
tapi rasa yg sebenar tak tahu lah.
keh keh

boleh ke gmbr ni nak letak dlm tumblr? :p

bib said...

nmpak sedap. kene cuba buat ni. :)

A.M.Y said...

salam dear..

on ur 2nd attempt pavlova...what did u put to make the inside more crunchier? tq dear

nur

A.M.Y said...

Hye dear

Salam...

Just wanna ask u one thing...what did u put on ur 2nd attempt pavlova that make it more crunchier?..with the blue topping...

thanks dear

A.M.Y said...

Salam Dear,

Can i know what did u put on ur 2nd pavlova attempt that make the inside more crunchier?

tq

hyzan DZ said...

pavlova?? nyum nyum!! na try buat jugak lah! hihi :p

bella dela rosa said...

princess:tunggu sampai i make the 10th attempt dulu ehehe

bella dela rosa said...

sue:pavlova memang dap2 tapi kalau makn selalu boleh kena kencing manis ni

bella dela rosa said...

kaizen:wait for my 10th attempt then baru bole oder hihi

bella dela rosa said...

marya:tu la nak try to make cantik2 tak jadi iskk

bella dela rosa said...

farehah:hihi siss ni family and friends je makan setakat nih.;)

bella dela rosa said...

delarocha:ade ke ramadhan nak makan pavlova nye

bella dela rosa said...

amier:yes u can.rase die sedappp la ahahah.

bella dela rosa said...

bib:yeza please try

bella dela rosa said...

a.m.y:sis,i extended the time of baking to 1hr 45 min and add more cornstarch:)

bella dela rosa said...

hyzan:please try and nanti gtau eh end result

Nurulbadiah Lai said...

nak buat nati..
thanks yank for sharing

eesyaheera said...

Yums. Sedap nyeeeee

fathin zulkifli said...

looks nice and sedap! hehe, i have tried to make one as well =)

http://fathinzulkifli.blogspot.com/

kucarkacir said...

nmpk sedap..yum yum yum..

mimi fatin said...

sdap.. nk try buat la nant2...tq for the recipe!!

prinCess.prinCess said...

bella, serius la nak order..utk besday ibu..boleh?...


pape email eh...fatin_fathirah@yahoo.com...

atiqah said...

tiqa pon penah try sebelum ni tapi dalam dia macam terlalu lembik dan manis sangat hii kira tak jadi la kan.

kaizen said...

alaa.. lambat lg ker nk ke10 tuh??

faRahAdILa said...

bella, nk share resipi ni dgn kawan i. boleh kan? :) kecur tengok!!!

Anonymous said...

hai bella :) i nak tanye bahagian dalam pavlova tu u whipped cream yea? bcs i tengok yang serai punye ade cream inside the pavlova tapi bahagian luar die takde kesan potong. so all in all, i confused. can u pls explain? -HANI-

bella dela rosa said...

princess and kaizen:i bebetul tak berani lagi nak jual,sorry.:(

bella dela rosa said...

atiqah:haah kalau dalam tu lembik sbenarnye tak masak sangat lagi,if die lembut tapi rasa macam da masak,jadi je.<3

bella dela rosa said...

farahadila:sure

bella dela rosa said...

anonymous:selalunye kalau jual kat kedai die akan buat 2layer.so acuan/quantity yang same,it jus that u buat 2 bulatan la.:)and die nipis kan,kalau nak makan biasa salu kite buat tebal kan.dalam yg i buat takde whipped cream.:)kalau nak cantik buat 2 layer,tetengah letak whiped cream.tapi whiped cream kena pandai buat jugak sebab certain die akan jadi cair.:)so takut tak tahan lame la kalau kat luar.:)

am i answering ur question dear.?

sarah mohamad said...

yummmy! nak try nampak macam mudah je ni hehe :D

aurora itu cahaya said...

terliur tgk picta kek
huhu

FATIN said...

MINTAK COPY KAK..TIME KASEH

Anonymous said...

AWK..TUMPANG TANYA, MASA BAKAR KAT OVEN TU GUNA API ATAS BAWAH KER, API ATAS SHJ KER, ATAU API BWH SHJ?? AND ADAKAH KITA PERLU KEKALKAN 140 DEGREES TU?? TERIMA KASIH. =)

-AZIMAH SHAH ALAM-

bella dela rosa said...

anonymous:bukak both,die ade 2 api ehh?rasanye if turn on,bukak both.yupppp 140C tapi salu depends on recipe orang jugak.ade wat 130-150.;)

suriani azwan said...

nak copy ye...

Anonymous said...

hye! i just dropped by at ur blog n read this recipe. nk tnye, mse u buat ni u ltk vinegar jgk ke? skadar nk tau, sbb ada dlm ingredients..peace yaw!

bella dela rosa said...

yes adee

bella dela rosa said...

yes adee

Anonymous said...

vinegar brand apa ea? kalo x letak mende alah tu xbleh ke? hihi..nk tnye sbb nk tau info byk2..:))

bella dela rosa said...

ade resipi yang tak taruk rasanye tapi kebanyakannya ade, nk kasi sedapp. brand ape tu i tak ingat la, brand pape pon takpe

EdDynNa ♛ said...

nmpakk sedapp gilaaa XD . mestii selaluu buadd nehh . kalau akak buadd lagii ,gimme try onee ! HAhA , juz kiddingg . ^^