Saturday, March 23, 2013

Untuk yang suka kata jangan jaga tepi kain orang..

Assalamualaikum

I found this at Dr Harlina Halizah Siraj's blog ;). Susulan dari Rozita Che' Wan answer regarding seksi itu hak saya. A reminder for us as well :). Jangan mengaku apa yang kita ada, kita punya. Sebenarnya nak diikutkan kita ni memang takde apa2, pinjam je semua, macam library, pinjam ye pinjam. Apa yang kita rasa kita punya tu, kita diberi amanah untuk jaga sahaja, jaga pon silalah bersyukur.

Salam ukhuwah
Atas dasar tanggungjawab dan amanah, Dr Har memberanikan diri mengajukan pandangan terhadap fenomena semasa yang amat membimbangkan – di mana semakin ramai ahli masyarakat yang tidak lagi peduli dan kisah dengan teguran orang lain di sekeliling. Apa yang lebih menyedihkan – apabila alasan yg diberikan berlandaskan hujah hak asasi peribadi, yang dianggap mutlak milik individu. Orang lain dianggap tidak berhak campurtangan dan mempersoalkan keputusan, tindakan dan tingkah laku seseorang itu.  
Terbaru, hari ini (21 Mac 2013) terdapat laporan akhbar harian mengenai komen seorang yang dikenali ramai mengenai `hak peribadi’nya utk berpakaian seksi. Beliau juga memberi amaran agar orang ramai jangan terlalu menjaga `tepi kainnya’. Sedih dan sayu rasa hati membaca komen tersebut. Masakan boleh Dr Har buat tak kisah dan membiarkan golongan ini begitu sahaja. Kalau ada yang mahu mengatakan : 'Who cares?', Dr Har jawab 'I do care! A lot!'
Dalam konteks ini, perlu sangat diperjelaskan bila nak bercakap pasal hak, ada beberapa noktah yang mesti diperhatikan :
  1. Jangan lupa, jauh mendahului hak individu adalah hak Allah SWT yang Maha Agung, Perkasa dan Sempurna. Hak Allah SWT adalah untuk disembah, dipatuhi dan diagungkan. Segala suruhan-Nya adalah untuk kebaikan manusia itu sendiri, maka pujuklah diri dan relakanlah jiwa untuk patuh, taat dan setia. Larangan yang membawa kemurkaan-Nya adalah untuk keselamatan dan kesejahteraan manusia itu sendiri, maka jauhilah sejauh-jauhnya. Membelakangkan hak Allah, tidak memperdulikan suruhan-Nya – adalah satu manifestasi kesombongan yang luarbiasa   
  2. Janganlah pula terlupa, tubuh badan kita sebenarnya bukan hak milik kita, yang boleh diperlakukan sewenang-wenangnya. Ianya hanya pinjaman sementara, dari Empunya yang tidak pernah terleka. Keindahan tubuh badan ini boleh hilang sekelip mata, semua terpulang kepada yang Empunya. Bukankah kita mengimani adanya Hari Pembalasan di Padang Mahsyar? Khabarnya, itulah saat segala anggota tubuh badan kita akan mengadu perihal penyalahgunaan dan pengkhianatan kita. Mulut yg begitu lantang bersuara semasa di dunia, terkunci rapat semasa ditimbangtara. Tentu sekali kita takkan boleh berkata kepada Tuhan yang Empunya segalanya, `Jangan jaga tepi kainku! ‘
  3. Jangan lupa, selain hak adanya pula tanggungjawab dan rasa hormat. Tiga aspek ini :Responsibilities, Rights & Respect – 3R, tak boleh dipisahkan.  Hak hanya boleh diberikan kpd mereka yg sudah menjalankan tgjwb & peranan mereka dengan baik dan sempurna. Peruntukan hak mestilah pula dihormati. Jangan asyik berhujah dengan hak kita yang itu dan yang ini. Tanyakan pada diri, sudahkah tanggungjawab dan peranan asasi kita sebagai hamba Allah dan khalifah terlaksana? Kalau belum, hak apa sebenarnya yang ada pada dirimu?
  4. Jangan lupa, kita manusia makhluk Allah yg perlu hidup secara berkelompok dan bersosial. Kita manusia lemah, amat saling bergantungan dan perlu-memerlukan. Selain hak individu, ada di sana hak kolektif (jamaí) yang menjadi milik komuniti di sekelilingmu. Bila bertembung antara hak individu kita dengan hak kolektif massa – ketahuilah, hak kolektiflah yang harus didahulu dan diutamakan. Demi sebuah ketenangan hidup yang penuh rasa hormat-menghormati, ayuh kita belajar dari kelompok manusia dulu – mendahulukan hak kolektif dibandingkan hak individu. 
Mungkin yang paling mendapat manfaat dari nukilan ini, bukanlah kelompok sasaran yang diajukan teguran.

Tak mengapalah, Dr Har yakin, ada kelompok yang pasti mendapat sedikit peringatan dan tazkirah.

Fazakkir, innafa’atiz zikra : Dr Har akan terus memberi peringatan, sesungguhnya peringatan yang berulang-ulang itu banyak manfaatnya!

 
Salam ukhuwah :

Dr.Harlina Halizah Siraj ( Dr.Har)

6 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

hopefully che ta sedar ^^

choki choki cila said...

Nice ;)

Mahirah Ridzuan said...

Dia terlupa dia hanya pinjaman Allah di dunia semata...

puteh Nazumie said...

Kadang-kadang hujah ini untuk diri kita juga. Alhamdulillah kerana masih ada yang menjaga tepi kain orang lain untuk ditutup. Sekurang2nya orang yang menjaga itu menyedarkan dan membuatkan diri kita berubah kepada yang lebih baik. Dari yang dikata jaga tepi kain sendiri tapi macam melepaskan batuk ditangga. Terdedah sana sini. Masyaallah. Mintak di jauhkan.amin

umar said...

ok.so ini bermakna bolehla saye terus menjaga tepi kain awak..tak gituuu :p

Rafaeza Rahim said...

Anda mengalami masalah faraj longgar? Faraj berair,becak, keputihan,haid tak teratur,senggugut ? CUBALAH PRODUK SERI DEWI MALAM :
1. JAMU DEWI SUCI RM 65.
Jom hubungi 0102870590.
Berfungsi
Merapatkan/mengetatkan faraj
Mengembalikan dalaman faraj yg berpasir ( meningkatkan kegelian ketika bersama )
Meningkatkan kemutan
Menyerap & mengeluarkan kotoran/keputihan/darah beku
Mengecutkan rahim
2. Feminine wash RM 48
Jom hubungi saya 0102870590(sms/call/whatapps)
Trdpt dlm 2 jenis iaitu arabic spices dan rose
BERFUNGSI
Merawat keputihan
Membunuh kuman dan fungus
Mencegah bau vagina
Menyamankan vagina
Anti bakteria
Menghilangkan kegatalan
Sesuai utk wanita dtg haid dan hamil
3. Susukan qalbu RM 40
Jom hubungi saya 0102870590( call/sms/whatapps)
Berfungsi
Mencairkan dan mengeluarkan keputihan
Merapatkan vagina seperti dara
4. MASKER INTIM RM 30
Jom hubungi saya 0102870590 (call/sms/whatapps)
Berfungsi
Merawat masalah kegatalan di bhgian intim
Menegangkan dan merapatkan bibir faraj
Mengebukan pipi vagina
Memberi keselesaan di bhgian intim ketika berpeluh/berlendir