Saturday, October 23, 2010

jatuh bangun hidup ini

aku percaya hidup setiap orang pasti ade pasang surut.pasti ade jatuh bangun.pasti ade senang susah.sebab memang kita ditakdirkan begitu.bila kite jatuh,bile kita dibawah,bila kita sedih,pernah tak kita sedar pada masa itu,kita hanya mengharapkan Allah.selfish nya manusia.ingatkah kita Allah tidak pernah memilih masa untuk mengingati kita?bila kite gembira,bila kite senang,bila kite punya semua orang disisi pernah tak kite duduk seorang mengingati siapa kita sebenar.?

bile Allah beri kita kesusahan,sesungguhnye Dia masih sayangkan kita.percayalah.sebab Allah kenal hambanya.bile terjatuh baru tersedar.bile Allah uji kite dengan kepayahan,sebenarnya Allah ingin dekatkan diri kite dengan Nya.bukan semua diantara kita faham.bukan semua diantara kita kuat.jangan salahkan takdir.sebenarnye ape yang berlaku membuat kite lebih matang.membuat kite berfikir sejenak.membuat kite berpijak pada bumi yang nyata.membuat kite sedar yang kite ini bukan siapa siapa kecuali hambaNya.

Allah sayangkan kite.kebahagiaan kite Allah yang beri.kekayaan kite Allah yang kurniakan.kesenangan,keluarga bahagia,kepandaian semuanya diberi.tapi kadang kadang bile diberi sedikit cabaran,aku lemah.sebab tu aku berdoa moga suatu hari aku dikurniakan seseorang yang boleh membimbing, menjaga, mengetuai, menyayangi, MENGHARGAI aku dan keluarga bukan sahaja didunia malah diakhirat juga.sesungguhnya ape yang didalam hati itu lebih penting dari di luar.


p/s:patotlah emak cakap kalau nak cari suami emak kawinkan ratus ringgit pon takpe asalkan die beragama.-_-".aduh mother nih cane nak kahwin macam cinderella kalo canih.T__T.

p/s/s:takut tak rase dijodohkan oleh keluarga?kalau kite tak suke cane?kalo kite nak tolak cakap cane?kalo orang tu da masuk minang disebabkan parents setuju n kite tolak cane?waduhhh.-_-"siannn.!hey nnti busy..in a good way.new life begin.:).entry akan diauto post.

p/s/s/s: jangan cakap kite tak ceritaa sebab u u n u tak pernah tanyaa .bile kite nak cakap tanak amik tau so better diamm.sebab cerita ni kena ade feel *cerita hantu* gelak antoooo.hohohohohohohohohoho;)

8 comments:

hansuke said...

salam.

wah. semakin serius nampak posting..:)

oh btw, tahniah konvo, nnti dah masuk alam pekerjaan ek? good luck in that.

1stly, yang paling penting bella masih ingat yang Allah SWT maha segalanya, takde la lupa, alhamdulillah.

kadang-kadang manusia ni lupa, sebab hati kita mmg diciptakan macam tu, cepat lupa, padahal kalu pikir Allah sentiasa ada bersama kita takda la kita rasa sedih sangat atau happy sangat, maksud saya 'redha' sebab setiap sesuatu yang berlakau mesti ada hikmah-Nya, ada ganjaran bagi orang beriman.

2ndly, pasal p/s, kalu restu parents, insya Allah bella akan suka walaupon pilihan mereka, tapi kalu tak nak parents yang carikan, doa la semoga kekal bersama kekasih bella sekarang ni, tak salah pon, kalu ada jodoh tak kemana, cuma masa sahaja yang menentukan, most important ada sabar dan redha dalam hati kerana Allah, tiada apa mampu menghalang, insya Allah.

good luck.

twinkle twinkle said...

sokong ;D

NazneenNajib said...

i love this entry hunn! kannn? sometimes.. i berfikir the same thing! life is simple BUT it's not easy. :)

intannadhirah said...

Salam bella..

hahaha.. kalo kne kawen pakse.. ikot jela.. suma dh di sponsor.. haha.. suma mak ayah nak yang terbaik untuk anak mereka.. sbb tu, bab jodoh ni pun x ketiggalan.. kalo dh ada calon, kenalkan la pada family.. let them see him the way u see him.. kalo ada 1,2 bnda xbekenan, slow talk la.. bkn suma org sempurna kn.. hee..

bella dela rosa said...

hansuke:Aminn.kalau yang skarang cukup agama n boleh bimbing ke syurga,insyaAllah kekal.:)

bella dela rosa said...

twinkle.:)heeee

bella dela rosa said...

nazneen:yup benda tu simple je.balek2 pon kite kena kembali kepada Dia.tapi dugaan dunia banyakkk

bella dela rosa said...

intan:haha haah kan kak.kawen sume disponnsor betol jugak.tapi life after that kite yang kena tanggung sorang.heeskang muda lagi,nak ckp benda2 nih segan lagi.bia la tau yg kite ni tengah bekawan ngan sumbody hee