Friday, December 17, 2010

institusi perkahwinan

assalamualaikum semua.

dulu bile cerita pasal kahwin mesti senyum senyum sampai telinga.mesti suke gile.mesti bayang semua indah.mesti berangan baju ape pelamin macamane hantaran nak ape.indah la semua.memang lah indah jadi ratu sehari.bukan sehari i nak seminggu minimum.T__T.bayang kahwin dengan jutawan ape.sebab berangan benda benda macam ni,selalu tengok gambar orang kahwin hormon adrenalin nak kahwin pon increase dengan galaknye.kalau boleh esok nak kahwin terus.i nak pakai baju putih masa nikah lagi 5tahun haha.

tapi bile pikir cube kalau,i cakap cube kalau indah nye masa majlis dan minggu pertama atau kedua atau ketiga sahaja atau sehingga mengandung sahaja.macamane?macamane kalau tibe tibe pasangan berubah.i dont want to point baik lelaki mahupun perempuan kang kalau backup perempuan emosi semua lelaki.but girls you know more.ehem.risau giler benda benda macam nih happen.lagi lagi bile baca cerita pasal laki cani laki camtu.T__T.masalah betol kalau jadi orang suka banyak baca cerita kan.takpe semua boleh jadi iktibar.

lepastu kadang kadang biler fikir ibubapa hormon nak kahwin pon boleh jatuh merundum dengan jayanya juga.sedih la tinggal.did you know sebenarnya ibubapa sedih dalam gembira bile masa nak lepaskan anak kepada orang lain.ade satu masa i cerita about marriage to my mom,tiba tiba die macam marah ke sikit sikit i faham sedih sebenarnye nak lepaskan anak nih.bile i kenalkan ehem dengan parents,my dad never say a word.pelik.maybe ye la tibe tibe ade lelaki lain yang ada dalam hidup anaknye slain dia.bile kite excited nak kawin semua,mungkin ibubapa sedih sebenarnya nak lepaskan kite.bukan sedih kite kawin,zz,taknak tengok kite bahagia,bukan,mungkin sedikit risau mereka akan dilupakan atau risau kite tak dijaga dengan elok.ibubapa penuh dengan kerisauan kan.

biler dengar cerita pukul sini sana pon boleh jadi takut.i belajar semalam girlsssss,once your bf or husband put his hand on your face,i mean sepak your face la.bukan usap.and he claim he do that because of love wth,(bukan sepak untuk bagi pengajaran,ni sepak sukahati),that is not love.please dont be stupid ok,jangan fikir way too positive,takkan dah pukul terajang semua nak fikir die sayang lagi.for the sake of children?kamon la if he can do that to you,so dengan anak anak mungkin akan buat benda sama.

sebab tu sebelum kahwin,even you sayang gile kat die tapi die bukan terbaik tuk you,leave.jangan sangatlah kahwin semata sayang je.dah takde da semua tu,bercinta bagai nak rak(ayat biasa)tapi kahwin emm.sayang boleh dipupuk lepas kahwin.as for me,nak pilih orang,i look at his family first.biarlah beragama.dari dulu sampaiiii sekarang.biler putus ke ape,i kurang kecewa kalau die takde,tapi kecewa gile tak dapat jadi one of his family member.kecewa la bile dah macam bakal mak mertua look good,family baik tibe tibe tak jadi.family bagi peranan penting!for me.orang lain taktau la.sebab mak i pon tak habis pesan biar tak kenal die,kenal family die.and i suke family man,ehem.lelaki pentingkan kawan,a big NO!

konklusi nye,dari cerita cerita orang lain,takkan dari pengalaman sendiri pulak,bukan semuanya indah.indah tu memang la indahhhh hoi!sape yang taknak kahwin ade baby.indah kan.tapi bukan sentiasa indah.kalau nak indah selalu kena la pandai toleransi,kalau kahwin dengan pakar motivasi mostly indah kot,haha ye la sebab selalu nasihat orang so die tahu cane nak uruskan semua,tapi tak mungkin la takkan ada masalah.ape yang penting?kerjasama!anything kena bincang.kalau diam lepastu marah susah la nak settle.dua dua makan hati.ni dari apa saya baca cerita orang.dah rasa macam ada pengalaman sendiri pulak.T__T.

nah satu gambar.bosan entry takde gambar.this is me whem im 19.hikhik.;)with my best friend.mwahaha mesti korang close teros blog nih hehe.

p/s:tq adah for featuring me in her blog.(please right click) and murni ateera too for claiming me as wanita cantik dihati die la huhu.and the best part she listed her mom and her siblings too.selalu orang list list perempuan cantik takde pon cakap pasal emak kan.cantik itu subjektif.dekat dalam fb die explain y she choose everyone la,dalam blog takde.hee.(right click).

marilah mencantikkan diri dengan senyuman.senyummmmmm.;)tak perlu concealer ataupun foundation.senyum saje.

16 comments:

kay yea said...

:) huhu~~

momochan said...

muahahhaa adakah itu pocong??huhu

aiman said...

huh! that what i'm thinking now.adrenalin has move quickly coz feeling excited bout marriage. but when come to think it again. do i already chose my mr.right rightly. huhu.. mother had given me many clues.but now. it was stressful when think bout marriage. takot an-dar-tu.
lol:P

Anonymous said...

Agreed !
Kalau BF Tu Mase Couple Dah Marah2, Panggil GF Dgn Nama Yg Terok [eg. Bod**, Si**, Betin* ]..
Lepas Tu Pujuk Beli Hadiah Balik..
Lepas Tu Gadow Laie..
Pastu Pujuk2 Balik..
Tinggalkan Je La..
Berlambak Laei Laki Kat Luar Sana..
Tapi Masalahnye..
Ramai Kawan Pompuan I Yg Still Stay Ngan Laki Camtu.. ;(
Hari2 Nangis Pun Xpe Asalkan X Break..
Women Are Complicated.

Merul Abu said...

ko kawen jgn lupe jemput. =)

intannadhirah said...

agree..

syasya said...

huhu pocong 2 x marah ke u amik pic ngan die yayang??
p/s:i bannge tau ade pic u lam blog dat gal hehe

bella dela rosa said...

momochan:hehe bolster je

bella dela rosa said...

aiman:huhu jangan risau.jodoh dah ditentukan hee

bella dela rosa said...

anon:haha haah.woman tak complicated,sifat sayang tu tebal gileee.and sometimes look stupid

bella dela rosa said...

merul:well lambatttttttttttttttttttttt lagi tettttttttttttttttt.

bella dela rosa said...

kak intan;=)

syasya sayang:hee bile tengok gambar ni balek takut hoho.!hee tq yang

Peminat Katie Holmes said...

ha, ni baru muka dekat matrik penang.

Azzam?? said...

kawen tu bagus... tapi kerana tekanan masyarakat.. ramai yg memang patut, sesuai dan wajib kawen tak dapat kerana $$$$$$

bella dela rosa said...

katie holmes:ni muke first year uni

bella dela rosa said...

azzam:hahahaha haah sian laki