Friday, April 1, 2011

salah ke kite takut kucing?

ni kucing illy farehah.name die melly.

assalamualaikum.

saya adalah salah seorang dari berjuta juta manusia yang takut hampir semua binatang.i even afraid with ants.takde la sekor je semut nak takut.over tau.yang banyak banyak semut tu bile dah datang iskkk macam rasa dikelilingi raksaksa.


simple example,kucing.bukan la binatang yang paling takut.mesti la ular harimau singa mesti la lagi takut.tapi kucing ade almost every where including in my house.T_T.bile dah takut jadi tak suke tau.bukan tak suke binatang.nanti orang cakap tak baik tak suke makhluk Tuhan.bukannn.tapi sebab takut gile yang takut jadi tolonglah jangan dekatkan.


bile takut mesti kebanyakan masa akan menjerit.i banyak buat benda memalukan oleh kerana kau wahai kucing.pernah menjerit kat kedai makan sebab tibe tibe kucing duduk kat kaki.pernah sampai panjat atas kerusi kat public.terlompat sampai lari pastu taknak makan da.kau ingat aku tak malu buat macam tu.malu laa.tapi tak boleh la tunjuk fear sangat towards a cat like what the heck kan in front of the public.so bile macam terlalu ramai orang ade kat situ then kadang2 stop makan pegi tempat lain.i memang takkan boleh makan if ade kucing around kedai tu walaupun jauh.sebab takut.


bile ade kucing kat dalam kawasan same ngan i,akan jadi fobia tau.even die tak datang dekat i still akan nampak macam bayang kucing ke,terasa macam kucing jalan ke.so tetiba je terkejut ke terjerit ke tapi sebenarnye takde pape.kucing tu jauh lagi.T_T.betapa takutnye dekat kucing.die ade tahap takut,geli,takut+geli,takut geli gileeeeee.i yang last tu.


kucing kat rumah bukan la kucing belaan pon.kucing datang mak i kasi makan tapi die still masuk rumah jugak laa.tapi kucing2 yang setakat ni family bela memang tahu i takut/tak suke ngan diorang.so dah tahu takkan dekat.i tak penah sepak kucing ye sebab bulu die pon da takut cane nak sepak plak kannn.so ade sedikit masalah la kalau pergi rumah orang yang bela kucing.precaution die lagi sangat tinggi.sebab tak kenal kan kucing tu.takkan nak jerit kat rumah orang,takkan nak soh orang kurung kot kucing die.memang tak boleh.:(fobia tau.takkan nak panjat kusi kat umah orang.takkan nak lari pastu marah kucing die.T_T.


tapi kadang2 rasa takut ni orang bukan nak paham.:(.macam mainan pulak.alaa macam kucing je pon tu pon nak gedik takut pehal.i memang serius punye ketakutan terhadap kucing.cakap la gedik ke mengada ke ape.bulu die tu macam kejutan letrik tau kat i kalau kena.kalau kena,salu macam berdiri pastu terketar jerit and tolonglah ade orang amik,kalao kucing tu tekejut jugak so langgar lagi kaki even sikitttttttt tu memang boleh buat i guling2 macam orang geli+takut.


nampak hodoh/buruk gile tunjuk takut yang teramat hanya kerana kucing,kalau serigala takpe la jugak kan.tapi boleh la nak samakan for me.sebab tu kalau makan i kena ade orang yang halaukan kucing kalau tak memang takkan makan.kadang2 sampai kena marah jugak la kata kucing tu tak kacau la tak buat ape pon.memang la tak buat pape tapi cube kalau u takut ngan ular kalau die tak wat pape pon still takut jugak kannn.cumenye i takut ngan kucing,salah ke?pastu ade pulak orang memainkan kate kasi kucing dedekat baru tau,pastu bawak kucing dekat2 sebab tau i takut.benci tau tak?


bukan benda main.orang ingat takley kucing dekat sebab geli.tapi takut i lebih lagi dari geli.bukan nye mengada semua nak takut...bukan nye gedik terjerit sebab kucing.menangis jugak la kadang2 orang tak paham yang aku ni takut kucing!!bukannye i tak pernah overcome fear tu.pernah je try pegang anak kucing,angkat mase die baby tapi masa tengah angkat tetiba geli pastu lepas camtu je seb baik tak tinggi sangat angkat.wuwuuw.

ni kucing baru illy.dah memang kalau nak pergi rumah die kena pikir banyak kali.T_T.name kucing ni nur ivy bella.over takkkkkkk?

tu je nak cerita so kalau korang ade kawan2 yang takut kucing,same la situation die ngan i.so sile lah faham ade orang macam tu.ni kalau betul2 takut la.kalau yang gedik ehhh kucing takutlah eh handsome tolong handsome halau kucing tu.(cakap dengan gaya gedik),tu kasi pelempang bole kot.

p/s:hurting inside.:'(.i have Allah.

50 comments:

Marya Hana . said...

amboi nama kucing lagi kelasss dari name kita.. x boleh jadi.. :)

n a d e a said...

aaahhh i'm a cat lover !
heee ;p but i understand ur feeling.
sbb setiap orang pon mmg ada takut dgn mcm binatang. mcm my sis takut lipas smpai kalo nampk lipas mcm nampak hantu. n me myself takut dengan haiwan menjalar. even ulat gonggok tu pun i takut n boleh menjerit sekuat hati...

takpe lah... takut kucing, jgn benci n jgn sepak2 sudah....

aisyahyusof said...

comel giler yg name ivy bella 2 :)

i ada kawan macam u, mmg tak boleh kalau kucing ada masa makan.. sampai boleh lari masa makan sebab kucing datang dekat kaki dia.. tapi sebab tau dia takut, i la yg selalu kena halau kucing tu, huhuhu..

Ayeem Jemain said...

hehe, sebenarnya memang pelik. tp takleh jugak nak cakap pelik, sbb phobia ni mcm2 jenis ada kan ;)

Cherrie Pie Sweety said...

sangat memahami perasaan awak sebab kita pon takutkan kucing hehehehe

Faa Eryna said...

kita tak takut semut, tapi tak suka. sebabbbb geli. Lagi2 bile segerombolan semut . naik bulu tengkuk O.O

BeYLa! said...

Hahahaha kesiannnyehh kakak!

Beyla pon ade kawan macam tuuu, kdg2 kitorang mcm nympah pon ad dea takot kuceng. haha akk bella jgn terase ye. tp tu laa, smpi mnjerit2, panjat kusi bagai, wht the Fishh, gedik gilehh! ce lepak chillex relax. hehe.

Cmtu laa pasaan kitorg, tp kdg2 bile dh tau, emm kitorg dh nmpk kuceng dr jauh ktorg dh ckp awl2 kat kwb yg takot tu, kire tlg jugak laa wlupon kdg2 tk suke dea wt cmtu.

Emm tk salah kot takot, sebab mgkn bg yg tk takot, eh dea lg besa dr ko tu pon ko nk takot ke? tp org tkot kuceng ni meby fobia pnh kne cakar ke pe kan. haha tk salah la. tkpe kakak cube lg overcome fear tuu.beyla pon tgh cube, haha.

Em Ivy Bella? np sedaap sgt? xDD

Cik Nathrah said...

hehehe. kesian bella. tulh, kawan i pon ramai takut kucing macam u. n ade setengahnya geli. maybe dari kecik tak biasa didedahkan dgn kucing kot?

filiyana said...

eheheh.u ada ailurophobia! fear of cats!

nu-own said...

kucing kat rumah nurul gatal! dia tak jinak even bela masa dia kecik2 lagi..


kalau pegang masa mood dia tak tentu..mesti kena gigit..huuuu xsuka! @_@

shazika said...

saya ada wat entry pasal kucing :)

Alan said...

cian kucing huhuhuhu

ANAK ABAH. said...

kita punye cite yg same bella.. :) bukan benci makhluk ciptaan Tuhan, kesayangan Nabi Muhammad s.a.w nie.. Tp takut + geliiii.. aiisshh. sy faham ape yg awk ase. huhuhu

ABCDE said...

agree with u.. sbb i pun salah sorg "insan terpilih" yg takut gila2 dgn kucing. so i faham bila kucing ade kat sekeliling. even if i pegi mkn pun, my dad msti srh i mkn dlu cz dia tau i xkan mkn dgn tenang if nmpk kucing.

hanya org2 yg fobia dgn kucing je faham perasaan org mcm kita ni..but luckily all of my frens very understanding..n diorg ni la yg tlg halau kucing bila i mkn.. hee

cik ina said...

kesian akk. act,kite pon geli dengan kucing jugakkk. tapi still boleh pegang siket2 laa. takpe. sabar yee. (:

p/s: glamour name kucing tula! hihi

bojan said...

nyamuk takut?

Izyan Masri said...

TAK SALAH SEBAB YAN PONGG TAK SUKA KUCING MEMANDANGKAN KUCING PERNAH KIDNAP IKAN YAN DALAM PINGGAN TIME KAT HOSTEL DULU.GRRR T_T

bella dela rosa said...

marya:haha tu la pasalll.

bella dela rosa said...

nadea:tak tak sepakkk.wuwuwu sebab bulu die pon da geli gilee.huhu.;)

bella dela rosa said...

aisyah:kawan2 i ponn selalu tolong halaukan.kesian dorang hihii

bella dela rosa said...

ayeem:huhu nak wat cane.sobb

bella dela rosa said...

cherrie:yay de genggg.

bella dela rosa said...

faa:haha haah yng banyak gile sekali datang cube kalau naik kat badan iskk.scary

bella dela rosa said...

beyla:aaaa kejammm cakap die gedik.-_-.rasanya tak salah pon takut kucing.ade je orang takut cacing alaupun kecik gile cacing tuu

bella dela rosa said...

nathrah:Sebab mase dari kecik kottt da takut wuwwuuwuw.

bella dela rosa said...

filiyana:huhu haah.;)

bella dela rosa said...

nuown:haha ye keee.mengadenyeeee.

bella dela rosa said...

shazika:heee ye keee.;)suke bace pasal kucing orang walaupun takt hukhuk

bella dela rosa said...

alan:la kemapa?

bella dela rosa said...

anak abah:hee same same

bella dela rosa said...

abcde:huu kawan yang da biasa takpe.ni kawan yang tak berapa nak biasa tu yang susa tu.perception orang kan

bella dela rosa said...

ina:tu la kesian dengan diri sendiri

bella dela rosa said...

bojan:nyamuk boleh pukul mati padan muka

bella dela rosa said...

izyan:haha ye kee kejam kucing tu men curi2.

Elin said...

hi bella..akak pun sama situasi dgn bella. Dari kecik tkut kucing..nasib time bercinta dpt bf yg memahami bila kuar dating tlg halau kucing kat meja makan. Bila da kawin...anak pun mula2 suka kucing..tp bila mama die asik penakut kucing..tetiba anak pun jd takut kucing. Jauh2 berani..dtg dekat menjerit. Akak pun penah kat kedai mkn..nmpk dr jauh mcm da dekat jer kucing, jerit pelan jer..siap angkat2 kaki and cover malu tgk org keliling..haishhh tak suka. That's why smpi skrg..klu g kedai mkn..tgk yg byk kucing...tak mo masuk..huhu.


p/s: nak tau tak..lelaki pun ada takut kucing yer...teringat time bujang2 dulu....gelak giler ngan member...pdhal diri sendiri yg penakut kucing..tp bila tgk si lelaki tu menghalau2 kucing mcm kucing tu nk melompat dkt die..terus jadi kelakar campur tak takut that time... :)

Señorita Layla Zahara said...

kwn i ade sorg cm 2..
hehe

Mira Amirudin said...

wow..class nya nama kucing tu!huhu
bella,kucing tak makan orang.don't worry ;) hee

bella dela rosa said...

elin:hahah kite pon ade gak tejumpe laki takut kucing iskkk kelakar gilee

bella dela rosa said...

layla:wahh bole geng nih

bella dela rosa said...

mira:tauuu tapi geli geleman iskk

ZAMRE AB WAHAB said...

baik takutkan org dari takutkan kucing.. hihi.. org gigit lagi ganas!
- Zamre Ab. Wahab

Anonymous said...

takutkan semutla..hahahha

Jαnnαhツ said...

saya suka kucing....

radiohysteria said...

kucing so scary

Anonymous said...

wakaka..kita serupa laa..tp klu laki takut kucing lagi la pelik..perghh tuhan je yg tahu..

Anonymous said...

Aduss...sye rse, sye hidup/membesar dlm keadaan yg amat memalukan...
tkut kucing sgt sgt sgt sgt ter amat takut..
Mcm2 prkara yg memalukn ya sye pnh buat..
Lompat ats blakang org..lari lintang pukang, baling mknan, nangis mcm org gila..n mcm2 la prkara yg memalukn yg pernah sye buat..at public place, ok...
Bru2 ni, p raya rmh mmber abg yg ad bela kucing..
Sye melompat2 ats blakang abg sye..x ckup lg, sye naik ats krusi..pas tu plak, tgh nk minum, kucing pandang mcm nk lompat..ap lg,...basah kuyup la bdan..malu yg teramat sgt..

Org slalu ckp,gedik la ngada2 la...tp, dyerang x tau betapa azabny hidup sbg seorg penakut kucing...
Kalo blh, kami pn x nk takut..
Igt kmi wat lwak/ ngada2/ gedik2 ke klo wat act yg tkut2 kcing tu...Malu tw tak...
Sedih sgt2 ...sedih bila org x faham...
So,, tlg la fhm cam na jiwa kmi ni..
Then, sye TAKUT bkn BENCI,ok..
( hoho sory la..cam luah perasaan la plak..tp, inilh hakikat)

Anonymous said...

Aduss...sye rse, sye hidup/membesar dlm keadaan yg amat memalukan...
tkut kucing sgt sgt sgt sgt ter amat takut..
Mcm2 prkara yg memalukn ya sye pnh buat..
Lompat ats blakang org..lari lintang pukang, baling mknan, nangis mcm org gila..n mcm2 la prkara yg memalukn yg pernah sye buat..at public place, ok...
Bru2 ni, p raya rmh mmber abg yg ad bela kucing..
Sye melompat2 ats blakang abg sye..x ckup lg, sye naik ats krusi..pas tu plak, tgh nk minum, kucing pandang mcm nk lompat..ap lg,...basah kuyup la bdan..malu yg teramat sgt..

Org slalu ckp,gedik la ngada2 la...tp, dyerang x tau betapa azabny hidup sbg seorg penakut kucing...
Kalo blh, kami pn x nk takut..
Igt kmi wat lwak/ ngada2/ gedik2 ke klo wat act yg tkut2 kcing tu...Malu tw tak...
Sedih sgt2 ...sedih bila org x faham...
So,, tlg la fhm cam na jiwa kmi ni..
Then, sye TAKUT bkn BENCI,ok..
( hoho sory la..cam luah perasaan la plak..tp, inilh hakikat)

Anonymous said...

Ya Allah..rupa2nya ada jugak orang yg mengalami benda yg sama dgn sy iaitu TAKUT KUCING!!!! huhu. mmg org sekeliling pandang kita mcm jelik sbb bagi diorang kite saje ngade2 nak jerit semua, padahal dlm hati kita saja yg paham betapa takutnya kita dkt kucing. ada sorang kawan i nak emo2 plak bila i takmau makan sbb kedai tu ada kucing parsi yg ganas. rasa nak hempuk2 muka dia sbb nak emo n tak paham perasaan org yg takut kucing :( kalo penyakit ni tak serius, takdela doktor2 prubatan namakan penyakit takut kucing sbg 'ailirofobia'. huh!

nerves said...

ok..sy kene berkira kira untuk tukar dp twitter sy ni..hmmm :/

Anonymous said...

baru bca entry ni.he.sya pn tkt dgn kucing tahap gaban.klu g kdai mkn yg ada kucing, sya akn dok bsila kat ats kosi.hehe.pdulik apa.kdg2 mmg org x phm.even kwn sya sndri pn ada yg mcm eh, kucing pn nk tkt, overr.tp mmg ada org yg x phm apa yg kta rsa.huhu.kdg rsa mcm nk kasi binatang yg diorang tkt tu jln2 dkt diorang.tgok a cm mne respon diorang.haha.jahat plak.