Sunday, May 1, 2011

sense of belonging

assalamualaikum.

i tertarik(tertarik gitu kan) nak berkongsi tentang perkongsian hidup.i suke soalan macam ni.soalan membina,soalan buat kita fikir sejenak tentang realiti hidup.ok kite fokus perkongsian kasih suami/isteri je la ye.i rasa orang yang bertanya ialah seorang lelaki.rasanya la.kalau salah maafkan saya.

ini jawapan untuk diri sendiri,bukan mengikut rasional orang lain.first,i seorang yang penuh dengan kasih sayang.i susah nak sayang at first,tapi bile dah sayang susah lepaskan pulak.as for me,sayang i dekat setiap orang lain2.takde sayang yang same.sayang kepada ibu,kepada bapa,kepada nenek,adik beradik,kawan,sahabat dan mungkin juga bakal suami.takde yang sama.so semua orang ada kasih sayang yang berbeza ecehhh gitu kan.sebab i rasa i tak reti kalau ada banyak emak,nak sayang macam mane,ada adik yang characteristic yang same cane,ada 2 suami ha caneee.oke tak boleh.cane nak kongsi.so bile kite dah macam bagi kasih sayang yang istimewa tuk orang yang istimewa,so i tak rasa i boleh kongsi sayang dengan orang lain dengan orang yang i akan hidup bersama.


yang kedua.i juga seorang yang suke memiliki.well,mungkin ada kekurangan dan kelebihan.bile i dah sayang i nak orang tu milik i.(benda yang takley dikongsi la).even sometimes i rasa i taknak kongsi parents dengan adik beradik,yesteryearss oke.bukan kedekut.kalau barang boleh la pinjam.tapi kalau orang a big NO.im sorry in that case i will turn to hulk if u take mine.i suke memiliki sebab i suke sayang orang, so kalau boleh i nak kasi semua i ada tuk bahagiakan dia.insyaAllah.bile dia i punya,biar maut saja memisahkan kami.-___-".ye bella ye.so i taknak ada orang lain yang menyibuk.lempang nak?


yang ketiga.i suke dimiliki jugak.sense of belonging.semua orang pon suke rasa memiliki dan dimiliki oleh seorang sahaja.tuk i,bagi i cukup seorang.orang lain maybe sampai perlukan 4.tu taktau pulak.mintak dijauhkan dari i je la.fitrah tuk ada perasaan macam nih,kalau takde,maaf anda tak normal.macam i cakap bukan semua benda kite nak kongsi dengan orang.ade benda yang i rasa i takley nak kongsi and i nak die sorang je memiliki i,i tak perlukan sejuta orang memiliki i,cukup sorang.cewah.lagi lagi benda melibatkan hati.tapi applicable only bile i sorang je memiliki die,so hanya die sorang memiliki i.so bile i sayang die gile2,die pon kena sayang i gile2 jugak.awak tak rasa ke,kalau ade 2 isteri,isteri awak tu akan rasa dimiliki tak,tak kan.so saya pon taknak camtu.ehh macam awak suami saya pulak.-_-'.sebab saya suka rasa dimiliki.


yang keempat.i dont think human/alien ke ape la yang boleh kawen boleh berlaku adil.adil ni subjective.lagi2 hati.ecehh cakap pasal hati ye harini.ye manusia memang tak pernah sempurna,sebab tu die tak boleh nak adil.dan sebab ini la saudara,saya rasa saya tak boleh nak berkongsi kasih sayang dengan orang.macam kite belajar kimia,pemalar(tetap),dan pemboleh ubah dimanupalasi(berubah).kasih sayang bukan pemalar,die berubah2.kejap oke kejap tak,kejap atas kejap bawah.so dia takkan pernah sama.so untuk mengelakkan rasa keciwa atau sebagainya,i taknak berkongsi suami walaupun suami i seorang hakim ke yang terkenal dengan sifat adilnya.nehi.


yang kelima.i dont have any explanation tapi yang penting i memang taknak berkongsi tak kisah la atas alasan ape kan.i know kebaikan bermadu,ape kite dapat.ye i bukan sempurna,i tak layak dibandingkan ngan siti khadijah atau isteri nabi yang lain.i just cant.kalau boleh i nak elakkan berkongsi.i tau cane perasaan dikongsi,macam mane orang lain rasa dimadukan.so,i taknak kawen nanti i kena berkongsi.cuba bayangkan suami minta izin tuk berkahwin lagi satu?cuba bayangkan suami ada perempuan lain.awak nakk ke?i takmo.i dah la agak ye bukan kuat,agak je cemburu tapi cemburu yang berpada,yang rational la.


yang keenam,bile kita tak suke orang buat,kite pon takkan buat.ade kena mengena ke?


aku ni dah macam mak tiri da.T____T

u girls,suke berkongsi?

ni kalau ye,kalau.kalau perempuan dibenarkan kawen banyak macam lelaki jugak boleh kawen 4,anda sedia berkongsi kah wahai lelaki?


update:baru tengok satu video.nabi muhammad berpoligami apabila salah satu isterinya bercerai mati.selagi saya masih boleh menjalankan tugas sebagai seorang isteri,suami tidak dibenarkan berkahwin lain.jika saya tidak mempunyai kudrat untuk melakukan yang sedemikian maka saya izinkan.


30 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

same je dengan yuyu <3

Ayeem Jemain said...

anyway i bukan nak cakap sape2 lah, just nak share info yang i pernah terbaca.

poligami tu hukum Allah, perempuan ramai masuk neraka sebab tolak poligami, tolak hukum Allah.

and member i (penceramah bebas) pernah cakap "kita boleh sayang bini/laki kita, tapi jangan cinta mereka. cinta kita hanya untuk Allah".

i share je, i pon bukan baik sgt pon. haha. anyway just berharap laki u takde keinginan nak kawen lebih, so that u takkan tolak poligami. tp kalau laki u berpoligami and bertindak tak adil, rasanya mmg tak salah utk u menentang. :)

bella dela rosa said...

yuyu:hukhuk .;)

bella dela rosa said...

ayeem:betol eh kalo tolak poligami bedosa.takutnyeeeeee.

ye pasal cinta Allah tu macam pernah dengar.

emm takde laki huwaaaa.harap2 sape2 bakal suami tak la teringin poligami.

NADIAH KZAMAN said...

aaaa taknak kongsi..betul, mcm nad, nad suka kasih sayang tu untuk nad je.. mcm mne nak ckp kan? bukan kita kedekut, tp tulah wanita ni dia mmg manja dan sukakan kasih sayang untuk diri dia je..=)

Ayeem Jemain said...

a'ah berdosa besar. sama macam kes orang tolak hukum hudud lah. sapa yang anggap hukum hudud tu kejam mmg dosa. lupa lah kalau tolak hukum Allah kira murtad lah kot.

hehe tu sbb lah pompuan sendiri nak kena jaga laki betol2. tp kalau dah laki tu mmg gatal takleh buat apa lah. haha. tp taktau gak nape sampai nak kawen 2. ape entah purposenya. 1 je da cukop da rasanya. tp kalau yg jenis betol2 alim, kawen byk sbb nak tolong pompan tu. cthnya dia balu anak 8 ke, kesian lah kan.

Farah Hanis said...

i nak keluarkan entry pasal ni jgk boleh? heee :)

bella dela rosa said...

nadiah:hee yup2.;)

bella dela rosa said...

ayeem:wahhh good.kan bagus sume ade pandangan cam u.satu da la.kitorang pompuan dapat sau bahagia je pon.nape laki nak sampai 4 tah.satu dah laaa.kalau u sayang isteri da tentu2 isteri sayang u balik

bella dela rosa said...

farah:okessss.;)

anna farhana said...

i suka soalan terakhir u tu. "anda sedia berkongsi kah wahai lelaki?" woot woot!

Ayeem Jemain said...

haha jangan plak u pikir i mengayat manis ke apa ke. tak biasa bermanis2 ni haha. mmg tak reti lah. i bukan romantik jenis ayat, i romantik jenis perbuatan. hehe. just being honest lah. so, mmg ikhlas sume kate2 di atas. kekeke

bella dela rosa said...

anna:haha pakse semua lelaki jawab.dah tentu2 tak,diorang lagi laa kalau boleh kalo dirang punye dah boleh sinsing baju kalo orang amek

bella dela rosa said...

ayeem:ehh takk.i just suke laki yang ade prinsip.and die berpegang pada benda tu.eceehhhh nak jugak romantik dari perbuatan nyee.

Ayeem Jemain said...

haha romantik perbuatan apa yg u pikir tah? i mean, kadang2 ada laki susah nak says "i love you" atau apa2 lah. tp sebenarnya dia penyayang. haha tu la maksud i. hehe. tp stakat "i love you" tu i boleh la sebot lg. kalau "demi you, lautan api sanggup i renangi" mmg tak ahh hahaha.

bella dela rosa said...

emm ade jugak laki macam tu.walaupon sbenarnye die betol2 sayang.ade jugak yang salu cakap tapi hampeh.so laki=unpredictable hahaha.

haha takyah la janji benda takley wat.lagi baguss janji2 camni kat isteri jee uhuhu.

CikHaniBhulat said...

sharing is caring...sharing is loving...tp bila sharing is also hurting...mcner tu...blum kongsi pon mkn aty..kalo kongsi cmner....

lindariepin said...

best entry kali ni..betul3.. xder pompuan yg suke kongsi suami.. kalau ada pon satu dalam sejuta... hehe... lelaki pon same rasanya.. xnak kongsi isteri diorang dgn org lain... kalau lah perempuan blh kawen banyak.. apa akan jadi kepada si suami.baru lelaki rasa mcm mana hidup bermadu nih.. ecececeh..... :))

si faraa :) said...

rasenye mostly sume pompuan pun mcm ni.. :)
unless playgirl laa.. hehe..
but then guys slalu x paham ble gf derang jeles. derang pk gf tu nak mengongkong la ape laa..
hakikatnye,, gf derang jeles sbb takot hilang derang.. takot pompuan lain rampas bf die..
kaaan?

bella dela rosa said...

cik hanibulat:tu la kite belum sampai tahap sanggup lagi la nak bermadu uhuhu

bella dela rosa said...

linda:sebab tu Allah tak jadikan pompuan boleh kawen banyak.sbb i rasa bole sampai bebunuh la kot.pompuan kan hati lembut sikit so ade ssetnagh yang rela.;)

bella dela rosa said...

faraa:yesss.hee camtu tayah couple la,kawen je nanti.;0

raazak.mohd said...

eleh faraaa takot laaa tu mr right die kene amik.HAHAHAHAHAHAHAHAHA

raazak.mohd said...

alaaa bella.faraaa takut la atu mr.L die kene amik amik.hahahahahahah

bella dela rosa said...

raazak:ahahahah ape u mengarutt nihhh.

si faraa :) said...

bang ajak : merepek je kejee.. -.-'
kak bella : bang ajak mmg suke mengaruut.. hahaha

tokwan muda said...

betul sapa nak kongsikan kasih sayang kan kan. gua setuju bro atas tu sbut, mmg hukum Allah dan bersyarat dan syaratnya sgt ketat. Org yg slh fhm tntg plogami dan hukumnya tu yg menampalkan persespi negatif msyrkt yg tdk fhm tntg ploigami ni. Kata Ulama,poligami bkn suatu keperluan. tidak wajib dan tidak sunat. Ia perlu apbila ia sgt2 diperlukn cnthnya isteri sakit tiada harapan smbuh berbulan2 itu dbmbgni suami akn terjebak ke zina,jd boleh nk poligami,tp bersyaratlah. Kena patuhi syarat2nya,kalo tk patuh syrt dlm Islm maka tunggulah blsn Allah akhirt kelak.itu jer.Jd kalau dpt suami tk fhm poligami tlglah jelaskn betul2 nnti ye hehehe.;)

bella dela rosa said...

faraa:haha gadoo la korangg.tapi ajak memang cacat ponn

bella dela rosa said...

tokwan:emm yang tak berupaya takpe laa.tapi kalau meamng gatal ye kawen sbab nafsu tu yang taley terima sbb bile sbb nafsu die akan jadi tak adil.

Sara Ali said...

sapa yng snggup berpoligami awak,
secara dasarnya,
tak semudah itu perempuaan akan mengatakan,,
"ye, sy snggup dimadukan"

tidakk,,,
sy paling tak suka berkongsi dgn orang,
dulu2 sy mmg teruk habis la,
kongsi bekas air pon tak nk dgn orang,
sekarang dh ok cikit lah,
tpi kalo nk kongsi org yg kita syg,,
mmg x sanggup la...