Friday, April 29, 2011

tiada couple yang halal

assalamualaikum

sorry,i din remember where did i get this.ini untuk renungan.kepada diri sendiri juga. T_T.kalau dah terjebak dalam dunia percintaan nih serius susah nak keluar. jadi kepada single2 sekalian elakkanlah bercinta. kalau betul2 lelaki yang dicintai memang mencintai,diorang akan cepat2 ingin mendirikan rumah tangga.untuk yang mampu la.

syafiq dan safura sama sama belajar di SAM bestari.berapa lama kemudian, syafiq jatuh jati pada keayuan safura.matanya mengalahkan Zinnirah. wajahnya berseri seri dengan cahaya keimanan.Perghh!!.cantik sangatlah jika nak dieceritakan.tapi,syafiq cuba tahan. dia tidak boleh meluahkan perasaa dia pada safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.


beberapa tahun berlalu,akhirnya apabila syafiq berada di ting 5,dia sudah tidak mampu bertahan.dia mengatur langkah dan akhirnya , safura tewas pada pujuk rayunya. walaubagaimanapun,mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya bercouple. jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple.'COUPLE ISLAMIC'. asal keluar, pergi tempat terbuka.tak mainlah tempat gelap gelap ni.bukan itu sahaja, safura kena pakai tudung labuh.syafiq pula pakai serban dan jubah.lepas itu,mereka keluar bukan membuang masa,keluar bawa Al-quran.berhenti di kedai makan, tadarus lagi.jalan pula,mana ada pegang2 tangan,ikut cara nabi Musa.lelaki di depan, perempuan di belakang. bila balik rumah,missed call pagi2,suruh qiamullail.hah!kan islamic punya couple tu.


setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian,syafiq ditakdirkan bertemu dengan muhammad.ketika itu syafiq dan safura bertadarus di RFC. muhammad tiba2 datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk.bila duduk,muhammad bertanya.'have u married?.'no' jawab safura.'so why you sit together with this ajnabi alone here',tanya muhammad.'kami couple,tapi islamic way',jawab syafiq.muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu.muhammad memulakan ceritanya.


"aku ni muallaf.asal dulu aku kristian. tinggal kat singapore.dulu,aku suka sangat makan babi.kalau sehari tak makan,pengsan aku.pernah sekali,mak aku terlupa beli babi,aku masuk wad malam tu.tetapi,alhamdulillah,Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya.bila aku masuk islam aku dapat tahu,dalam Islam tak boleh makan babi.Aduh,pening kepala aku.macam mana aku nak buat??Seminggu aku masuk hospital lepas masuk islam.kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat2 dia.tapi aku,mana ada.jadi,time kat hospital aku fikir.akhirnya aku jumpa satu jalan keluar. aku nak islamkan babi tu.aku beli seekor anak babi.dari kecik aku jaga dia.seekor lalat pun aku tak bagi dekat.setiap jam aku mandikan dia.lepas 3 hari,aku bisikkan kat telinga dia 2kalimah syahadah.lepastu tiap2 hari aku bagi tazkirah dekat babi tu.asal dia berak aku vacuum terus.camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2tahun.dah 2 tahun,masa yang ditunggu2 tiba.masa untuk sembelih.tengok2 babi ni takde leher.tapi lantaklah,aku tibai je sebab dah 2tahun tak makan babi ni.lepastu aku pun masak bakut teh.tengah tengah makan nampak seorang ustaz tengah jalan2. muka macam lapar je.aku pun ajak la dia makan."ustaz,jom makan BABI ISLAM nih.T_________T


bila terdengar kisah itu,syafiq dan safura pun sedar.kalau benda itu haram,ia tetap haram.


p/s:yang HARAM tetap akan jadi HARAM.walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya.untuk menghalalkan perhubungan hanya melalui perkahwinan.jadi kahwin laa.peringatan untuk diri sendiri juga.

entry hari jumaat.renung renungkan.;)


29 comments:

reen said...

perkongsian yang bermanfaat. TQ (:

reen said...

perkongsian yang bermanfaat. TQ (:

Mira Amirudin said...

Thank you sis...yang haram tetap haram...em

dayahdayah said...

kelakar dan ada pengajaran :)

nur aisya humaira said...

tazkirah utk kapel2,beringat laa..:)
utk diri sendiri juga, moga bertahan utk menjdi single & elakkan kapel..:)

aminn..:)

KAMIHIDUP said...

betul.

zacky ~786~ said...

wow .. satu entry best.. renung2 kn lah dan selamat beramal..~

miss senyum said...

yeahhh i agree that :)

EZAN IDMA said...

haha, cite yg penoh pengajaran yg dismpaikan dengn unik da kelakar tp mmbawa seribu pengetahun. Thanks for sharing this:)

Mas Aziana Othman said...

pernah juga dengar kisah ini.nak izin share boleh tak?..^_^

Wanybunny said...

hmm, aaah betol..

Ayeem Jemain said...

cinta selepas kahwin macam sweet. tp masing2 kena terima seadanya lah sebab time tu masing2 pon tak tahu hati budi perangai masing2

Fadhil said...

huu..insaf..nak kumpul duit cepat2lah gini...nak kawin trus..snang...

etaayushita said...

menarik!!!!!

lukman rashid said...

i suke la entri nie...best...

lukman rashid said...

best2...

Misz-sakura said...

Hehe klakar je. Betol2 haram tp benda tu la susah kita nk tgl eheee, huu.

Jamban Comel said...

x perlu nak couple sgt ,kawin kalau memang dah mampu ..

Izatie said...

Best :) Thanks for sharing this info bella !

iezaty taty said...

best bella ;) mntk izin nk share yee..tq ^^,

bella dela rosa said...

:')

theHijabis said...

Grab them while you can! :)

http://thehijabis.blogspot.com/2011/05/satin-shawl.html

Kaoshi said...

haha... couple memang haram sbb akan mmbawa kpd bermcam2 perkara yg tak diingin tnpa disedari.. tapi pengaruh media skrg tak dapat dikawal, budak2 ikut je...

Sila lawat: Kaoshi Troll

bella dela rosa said...

tu laa media sangat pentingg.sampai ade yang support hari kekasih sume

Sara Ali said...

haram tetap haram..

mmg tak ada istilah,
couple islam...

rakan sy pernh hadiri satu talk ni,
berkaitan cintajgk la,

sblom tu sy mintk maaf la, kalo sy ckp nie ada yg terslh,

"kita mohon dn berdoa, tarik perasaan yg sedia ada ini darpd Allah s.w.t dn sekiranya dia mmg dia jdikn untuk diri kita, perelokkn tingkh lakunya dn perteguhkn iman agar ia mmpu mmbimbing kita kelak"

sekdr berkongi dn peringatan bersama.
dn teguran untuk diri sy yg tlh terjebak di alam percintaan ini.

rathiqah azmira rosli said...

hai bella
nice pos
baru fes time datang belog kamu
btw kamu sangat cantik
and ilove the way u write



can i share this?

bella dela rosa said...

sure

Anonymous said...

Entry ni best !!

ahpengitufikri said...

kahwin cost tinggi...mcm mane?