Wednesday, January 30, 2013

sepanjang ramadhan (last ramadhan hahaha)

Assalamualaikum

Lama kan da tak update. Saya rasa ramadhan kali ni adalah ramadhan paling rugi untuk saya, sedih rasa. Jarang rasa lapar sebab saya stress dan terlalu fokus dengan kerja, masalah saya kalau dah fokus susah sangat nak fikir benda lain. Sampai dah get used to it baru hidup kembali normal sebab fasa get used to it saya memang kena fokus betul sebab saya ni ambik serius terlebih :). So sebab start kerja nak dekat ramadhan, fuhh mencabar, lepas ni kena simpan cuti untuk ramadhan je la wuwu.

Ramadhan ni jugak saya pindah ke gombak, family la, saya di bangi lagi. Tempat kerja saya tambah satu seksyen je, cool. Tapi kadang kalau ada kerja di kl memang balik gombak dan membebel dengan mother, warghh baru terasa yang takde siapa sudi dengar cerita boring saya kecuali mother, manusia memang!kalau takde baru la nak hargai kann. Bila pindah bulan puasa memang penat la, luckily memang most barang tinggal bangi, kalau kena kemas lagi pengsan rasa. Bapak saya kate kalau kita nak tau perangai sebenar orang, masa bulan puasa la, sebab takde syaitan kan, yang ada hanya diri kita, sifat sebenar sendiri.

Anyway, ni adalah first time saya kerja, sedikit sebanyak tau apa lemahnya diri sendiri. Apa yang saya suka, apa saya tak suka, apa character saya, sebab selama ni saya asyik observe and analyse orang je, sekarang saya observe diri sendiri, lawok. Sebab kalau interview kan orang asyik ask tell me about yourself, so I want to give a try by explain the real me. Tak kisah la kalau interviewer kate oh budak ni tak boleh diambil kerja, nak buat camne, work is work, personal behavior is different, should be separated, as long tak effect work, why bother? 

Saya adalah jenis voice out type of people, baru saya tau wuwuw. Ape2 yang saya tak puas hati saya cakap. Saya jugak jenis keep to myself, see the conflict? Saya akan keep to myself at certain extend, benda2 yang saya rasa tak boleh share atau sangat stress/sedih, tapi kalau saya da simpan lama, pendam, tak tahan, dah lama saya akan tawar hati, tawar hati like sangat gila punya tawar hati, tak kisah u ni bos ke orang atasan ke anyone yang use to be important ke, anyone,takde apa yang boleh buat untuk gain my respect back. Saya try to ubah my bad behavior tapi seems the hurt yang saya pendam tu lama lagi kot bole heal. Tapi susah la saya nak tawar hati, kalau tawar tu hehehe harap maaf.

Apa lagi yang saya found out, emm yeahh saya memang tak boleh terima orang cakap kasar/jerit/tak sopan. Saya paling pantang orang yang tak tahu respect saya. Rasa macam darah menyirap sampai kepala, sebab bila kita cakap elok atau memang tak buat salah, orang nak marah jerit tak bersebab, saya cepat angin jugak kadang2..Marah bersebab lain cerita, yang nak ikut mood dia atau dia rasa dia up, ada kuasa lepastu nak marah? Ingat, walau tinggi mana pon kita, manusia adalah sama, yang membezakan ialah iman bukan pangkat/harta/rupa.

Tahun ni saya tak amik cuti, bajettt macam tahun lepas raya da kerja, haha! Ya Allah dah besar rupanya saya, kerja da pon, tapi setiap kali jumpa client, ehh skolah lagi ke, auww malu ai. Best la jumpa ramai orang ni, takde la pressurein office je and I'm finally move out from comfort zone which is drive ke tempat yang ai taktau hihihi. And lepas tol hurahhh.

Well guys guys, ini adalah draft entry on 23/8/2012, I want to clear it, so read at your own risk. Semua cerita adalah basi. Lepastu takyah la publish sebab dah lama kan bella, gedik nye, oh well this is my blog, I have the right ;p


7 comments:

Why Farouk said...

Why baca gak entri ni sbb why suka cerita pasal bulan puasa ni. Ramadhan 2011 why sgt mencabar sbb time tu why keje. Sangat menguji sbb kene berhadapan dgn customer. Tapi alhamdulillah ramadhan tahun 2012 allah gantikan dgn sesuatu yg manis buat why. Tak sabar tunggu next ramadhan. Apa2 pun, bulan ramadhan adalah waktu allah nak menguji sejauh mana kesabaran hamba2Nya. Panjang pulak komen. Hehe

nerves said...

Sy sabar je baca cerita basi ni..konon konon menjiwai jiwa dibulan Ramadhan la ni wuwuwuww :p

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

hansuke said...

salam.

it's great to see u r happy, working, doing business and enjoying life as u should.

the last time i was here was 3 years ago today, u were just a student then. saw ur masters pic too, must congratulate u on ur achievements, good for u! :)

regarding ur post:
life changes when people start work. maybe because we are burden with responsibilities in many ways, and then we start to change, we start to mature. it's part of life i guess.

sometimes, expressing ur feelings can be a harm to one self, especially in malaysia, because our culture is not really a straight forward culture, when one start expressing opinion, one may not take it or can take it, just because they are superior to the other (actually, i really think it's just their egos).

in ur case, 'pendam' can also be a harm rite? :) because once it's all accumulates, when reaches it limits, then u explodes!! not so good either so it seems. then i guess, people can change, but it needs practice. all the best in doing that.

neway, happy working, and happy everything with ur love ones.

-HR-

bella dela rosa said...

thank you for reading guysss :))

Ain Dzaya said...

pehh! betapa lama kepam entri nie..dah nak masuk ramadhan baru dah...

Ain Dzaya said...

pehh! betapa lama kepam entri nie..dah nak masuk ramadhan baru dah...