Monday, January 14, 2013

Taman Nurani KLCC

Assalamualaikum.

Dulu masa sekolah KLCC ni macam tempat mainan saya lah. Memang kalau nak tengok wayang ke dating ke jumpa kawan ke beli barang ke semua klcc. Sebab easy access to public transport lolololo. Dulu kan saya tusyen kasturi near central market, lepas kelas je moh ler kite melencong ke KLCC. Lepastu dah besar terus cop KLCC untuk budak sekolah tah pape bella ni
IMG_59721

Anyway, kalau antara korang selalu pergi KLCC, mesti akan terjumpa ada one place yang ada registration counter and lepastu ada orang jaga. Saya selalu rasa itu adalah ofis, ohh ofis kot. Tapi ada one day, ni masa bila tak ingat macam ada pameran lukisan la sebab saya nampak dari luar, stalkerrr, tapi tak masuk sebab macam exclusive sangat je and takut kena bayar bhaha, kedekutt..

Sekarang baru tau nama tempat tu ialah galeri petronas, kesiann baru tau. Kalau tak silap selalu ada pameran seni kontemporari Malaysia tapi tema je yang bertukar. So, yang sekarang berlansung adalah Seni Kontemporari Islam diberi nama Taman Nurani. Kurator pameran ini ialah Prof Dr Muliyadi Mahamood, saya dapat jumpa dia haritu yayy. Pameran ini ada motif budaya dan tradisi, lanskap, khat dan abstrak. Kalau korang ada minat one of this, boleh la datang, PERCUMA ok sebenarnya nak masuk.

IMG_59491 
The Kurator

Masa first time saya datang, rasa macam sangat loser, saya suka art, tapi kurang penghayatan gege. Nak interpret apa yang cuba disampaikan pon sangat la simple pemahaman saya, lepastu buat andaian sendiri haha. Lagi satu, tengok je, alaaa yang ni aku pon boleh buat, eh kenapa dia conteng kertas, dia tak reti lukis ke. Tapi sebenarnya ada maksud yang pelukis cuba sampaikan  disebalik warna, olesan, tekanan semua tu. Ye la macam kita buat sesuatu benda, hanya kita je faham kenapa, itu lah seni ecehh.
 IMG_59681 
 IMG_59641 
  

Camnilah, ape kata kalau korang pergi je sini. Kalau orang seni mesti laju, kalau kurang seni pon pa salahnya nak buat2 berseni haha. Marilah pupuk minat untuk menjadi lebih berseni dan kreatif gitu kann. Di bawah antara lukisan yang dipamerkan.
 
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1932928308&view=att&th=13c14b2ee27f072b&attid=0.8&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-R85PDKCriucOrJiCrLGAM&sadet=1358142658723&sads=LYG_GLjZtZTuKT4qUHBpRiXMmK4&sadssc=1
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1932928308&view=att&th=13c14b2ee27f072b&attid=0.6&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-R85PDKCriucOrJiCrLGAM&sadet=1358142634831&sads=vIZvewhuLf5LpknoZbySAXO9qlE&sadssc=1
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1932928308&view=att&th=13c14b2ee27f072b&attid=0.5&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-R85PDKCriucOrJiCrLGAM&sadet=1358142627267&sads=Bllaj7w-5t9Bg6ShL2ELS8HiBHw&sadssc=1
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1932928308&view=att&th=13c14b2ee27f072b&attid=0.4&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-R85PDKCriucOrJiCrLGAM&sadet=1358142624388&sads=Coh9ycOB8UlTdQhPiHcrLRyo0Gk&sadssc=1https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1932928308&view=att&th=13c14b2ee27f072b&attid=0.2&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-R85PDKCriucOrJiCrLGAM&sadet=1358142615639&sads=27sHe6r9HWgGmmwn3vwzwLn4V3U&sadssc=1
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1932928308&view=att&th=13c14b2ee27f072b&attid=0.10&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-R85PDKCriucOrJiCrLGAM&sadet=1358142644679&sads=2TW4mwp0jzsF2p-jVXKvNaXLHQc&sadssc=1

Tapi yang bawah ni seni ai mampu buat dalam bilik hahahah.OMG SENI NYAAA AWAK NI -_-"
IMG_59811

GALERI PETRONAS
ARAS 3, SURIA KLCC
03-20517770
UNTIL 17 Feb 2013
(10am-8pm)
FREE

6 comments:

inspirasiizra said...
This comment has been removed by the author.
aisyah sakaria said...

saya selalu jalan depan galeri ni! tapi tak sempat nak masuk lagi. pastu sbb tak minat seni kot. saya tak faham seni. hehehe

Shazwani Ramly said...

kak bella pn berseni jugak rupanyaa :)

nerves said...

Ape la awak mengomel kat intro tu..haha..kiut :p

Rui said...

Wah... Prof Muliyadi rupanya. Antara pensyarah yang disegani di Faculty of Art & Design UiTM.

Murni Asyikin said...

Prof Muliyadi Lect ktorg tuhh