Wednesday, January 23, 2013

wedding present's wishlists

Assalamualaikum.

Saya selalu suggest kawan2 saya untuk ada senarai hadiah yang diorang nak so that there will be no 20 sets of pyrex or 30 sets of tea time set. It was a great idea kan bhaha list down apa yang kita nak and perlu, most of them agree tapi disebabkan our malay culture which is tak baik meminta and maluuuuuuuu la sangat, so menerima sahaja apa orang kasi. so agak sukar la. Terutamanya kepada mak2 ni. But what if, half of the presents were given to the relatives instead of for the newlyweds used. Wasted kan?

For me, there is no wrong to list down what you need and gather all friends to choose or even share to buy the thing(s) that you have listed earlier. So that all the presents that you get, you''ll fully utilize and appreciate it kann.With this, I dont see any coercion in giving presents, kalau taknak kasi takpe. I always have this problem when buying wedding present which while choosing, mesti dalam hati kate, ohh mesti ramai orang kasi ni, eh ni dia guna ke, watpe tah beli ni japgi buang je. Last2 beli set pinggan mangkuk, haishh. Ke I je yang ada masalah ni bhaha

Am i dare enough nak list down mak nenek semua and get everyone to choose? Hell NOOOOO hahahhhahahha. I would love to list down but my mom for sure wouldn't allow me to do so, I guess. Even worse, sometime I imagine there will be a mini shop outside my wedding hall tau, we bought all the things first and semua orang takpayah bawak hadiah, you just choose and pay there. If let say hadiah tu mahal, its oke, you dont have to pay for all, you can share, with strangers yayyy, just put your name. Kenapa takde orang buat macam ni huwarghhh. Or, ok so you already have the list, inform your guests through inbox, messages and whatnot, and they will choose which one they wanna give, so dah dicop la, if quota full, others must choose other option, gituu. bella bella -_-

Kalau saya cakap benda ni masa saya dekat nak kawen, omg macam tak sedar diri pulak. Sebab tu saya berani tulis sebab tunang pun tak lololololololo. These are all my imagination which I know mungkin tak sesuai dengan culture kita, so marilah berangan di blog sahaja. As for me I dont mind cheap stuff, you can buy it from ikea or kedai RM5 as long as it is banyak. I love to standardized my things, macam fork and spoon saya suka set sama je semua. Sebenarnya you can give anything ponnn ahaha from dining set, kitchen stuff, shampoo sabun ubat gigi, electric stuff, weird cooking stuff, bedsheets, table lamb, plug extension, carpet, frame, mosquito spray, hanger, penyidai baju, downlight, alas kerusi, nail clipper, cotton buds, bunga, vase,semua laaaaa.Sebab I rasa semua orang baru kawen guna unless kau ni kaya, tak pakai cheap stuff.

I appreciate variety, semua orang pon saya rasa suka dapat banyak benda lain dari sama. Ye la nak buat ape pinggan mangkuk berpuluh, kalau corak sama takpelah, ni berbagai2, baik kasi socks, makanan, langsir, perfume rumah ke kan. Ambi pure set baru RM28 kann..Set sudu garfu ikea RM8 sahaja hahahah ada 16pcs. Bagi tong sampah beli kat giant RM12. Saya pernah tau nak beli tong sampah tapi kawan saya tak kasi. Sadis.

I found this entry, sebab I have no idea what to write, so marilah kita menggodek kembali entry lama. Ada tu saya tulis saya suka lelaki macam mana, ya Allah rasa macam nak lempang sampai pengsan je rasa, kau kenapa kan tetiba nak budget sampai macam tu sekali, terus delete.

11 comments:

nerves said...

dia punya cerita nak hadiah wedding macam esei spm..
bagus2, impian besar, imaginasi tinggi =)

err..pss..kalau bagi duit dalam sampul je ok x?!!! =p

yaya said...

haha memang agak embarrassing pun na list presents yg kte na tapi actually that was a great idea in avoiding huge waste. haha nice idea kak bella!

Anonymous said...

cik bela ni org mane yer?..

bella dela rosa said...

orang sini je,kl

Anonymous said...

kl area mane?.. suke tgk cik bella.. ade fb atau twitter ke?.. :-)

Anonymous said...

kl area mane?.. suke tgk cik bella.. ade fb atau twitter ke?.. :-)

Anonymous said...

fb : bulan malamku & elyna Marissa tu cik bella punya iyer?.. :-)

Mohammad Firdaus Mahadi said...

Mungkin boleh letakkan dalam wishlist, atau beri pada kawan-kawan 'Karya Seni Khat' :)

bella dela rosa said...

bukan saya punye facebook

haa good idea, khat pon cantik jugak

Ain Dzaya said...

seronok pulak bila baca cerita pasal org lain..terus imbas kembali cerita sendiri...hehew

Ain Dzaya said...

seronok pulak bila baca cerita pasal org lain..terus imbas kembali cerita sendiri...hehew