Monday, January 20, 2014

SEDA- Renewable energy sources-2

Assalamualaikum

Ini sambungan dari entry lepas ni. Tinggal satu je source yang saya tak discuss iaitu Solar PV technology. Mengikut undang-undang, SEDA akan membayar per unit of renewable energy used to supply electricity, as eplained previously, FiT mechanism akan memastikan renewable energy menjadi satu investment yang bagus kepada individu ataupun syarikat.Dalam entry dulu, kita ada cerita 3 sources of renewable energy that will benefit industry specifically, so kali ni i kita nak cerita pasal solar PV technology pulak.


Basically solar PV (photo-voltaic), cara dia berfungsi begini, dia akan menukarkan cahaya matahari kepada elektrik. Jadi solar PV dia akan generate elektrik dengan cara yang jimat, murah dan bagus.Selalu kita tengok solar PV ni dekat mana? Dekat atas bumbung, awning la of course, tapi bukan sahaja diatas commercial building tapi dekat rumah-rumah pon bolehhh. Cahaya akan tukar kepada elektrik, then TNB akan beli elektrik tu bila kita bedaftar dengan SEDA. Tapi sebelum apa-apa you have to install the solar PV first for sure. Baru dapat jual elektrik tu. Yang penting, solar PV is a clean process, go go green!

 
contoh installation di rumah . source

 
dan di bangunan, yezza ini adalah KLCC


Kenapa SEDA sangat menekankan kepentingan penggunaan renewable energy ni? As you all know, kita sangat-sangat kekurangan fossil fuel, dan kos nye mahal, plus penggunaan fossil fuel tak environmental friendly, that is why our ozone layer makin lama makin nipis. So now, dengan kecanggihan teknologi dan manusia pun makin lama makin bijak, lets back to nature, kita guna renewable sources yang ada, amalkan go green culture, save our world for our children, try to figure out what can we contribute for this matter. Kalau rasa ada duit, boleh install Solar-PV, or the least we can do, tell everyone about it, share to  friends and family the importance and benefit of using renewable sources. Kurangkan penggunaan elektrik dirumah dengan mengamalkan energy efficiency. We can, go and read more. Log on to http://seda.gov.my/ to know more about renewable energy and to register for Feed-in Tariff.

Next entry about Fit-in Tariff. What is that, the benefit, how it works, and how to apply? If you have any query feel free to ask. Below is the the rate of payment if you install solar PV at your house! :)

2 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

fae berminat nak study about renewable energy resources ne

Anonymous said...

hai awak...nice meet ur