Thursday, January 6, 2011

pengalaman pertama period/menstruasi!

assalamualaikum semua!

disebabkan exam next week lambat lagi maka boleh update belog yay!haritu kan kite ade exam account kan,tah la bile account je nak emotional,bile exam present assignment account mesti nangis.serious!nangis yang macam sedihnye jadi diri sendiri kenapa tak boleh nak terima.sedih tau hafal tapi tak paham.account memang tak suke kat kite redha je la.account nih bukan same cam degree diploma mahupon sekolah.die MBA accounting,more to management.kite mane de baelajar balance2 acc tuh,tu macam tarak hal jugak la ecece poyo je tapi tah account ni cam belajar tapi tetiba eh ni account ke.macam ni ke masuk pekse ha camtu la.paham takk?ha camtu la kite tak paham die.tetiba cerita sal account kan.

ni untuk bacaan perempuan sahaja.laki takyah bace kot.tapi kalau ade anak perempuan nanti,so tak kisah la.nak cite pasal perubahan hormon wanita!kite period agak awal jugak la.darjah lima so masa kite 10tahun ke darjah enam.konpius umur lain darjah lain.bia lah.(kite dak lompat tau da gtau byk kali lam blog nih jgn tanye lagi tau).emm masa mula mula period tuh eh ape nih ape nih.merah merah macam darah.period keluar darah la kan.sebab innocent ye la first timer kan so tunjuk la dekat mother,so emak pon mengesahkan ohh da period hoho.OMG da besar.!dah besar!

kawan kite period lagi awal tau.9 tahun.pastu bile die dah period kite belom,kite cam kena ujung tahun,terus pikir mesti tak lame lagi die kahwin.dulu kan saidatina aisyah kahwin dengan rasulullah lepas baligh kan ha ye la dah dulu ustazah asyik ulang benda same so assume period=kahwin.cacat kan?tapi nasib baik die tak kahwin.kalau tak mesti dalam dilema masa nak period aku kena kahwin da ke.kahkah

pastu pastu ni lagi emo memang tak boleh terima.masa lepas period sesaat pastu dah pakai pad semua tau tak kite buat ape.kite amik tudung pakai terus kahkah!ni paling pikir balik apahal nak alim sangat.seriously dalam rumah oke.depan abang pon nak pakai poyo tak?lepastu taknak dekat dengan laki la ape la.dah ustazah asyik cakap dosa nih dosa tu.dulu kan suci u alss.skarang pon.tapi dulu macam putih suci laa.lepastu tayang2 depan pintu pakai tudung omg apahal aku nih.pikir balik cam nak lempang diri sendiri.T_T.

ni nonsense.kan first time period first day,nak bajet taknak buat dosa sebab dah period sume tanggung sendiri,pastu bile azan amik air smayang tunggu depan sejadah.kan bagus kalau sekarang pon smangat cam dulu emm.tapi kite kan ngah period ape ke bengong sangat nak semayang.tu la kalau dah terlebih excited nak buat cane.tapi tak smayang la sebab emak cakap nak smayang buat ape.dah boleh tak smayang nak smayang pulak.T__T.maklumlah tak matang kann.

korang nye first time pengalaman?kelakar tak ke macam biasa,kite je yang cacat ehh.nak wat cane awal sangat period nye,orang form 1 darjah 6 baru kena wuwu.orang kate cepat period makananye cepat matang.kite cepat matang la,bangga bangga.hohoho.da lame2 jadi tak best sebab dengan period pain yang sangatttt sakit and emotional tak tentu hala hihi.

till here then bye girls!oh cepat gitau korang best tak mase first timer?

17 comments:

conbellydiobeterisme said...

"omg,dah besar! da besar!" ,so cute :)

aisya sakaria said...

haha kelakar la u! i masa first period darjah enam. mula2 tataw tu apa. bagitau mak, mak cakap period. sekali tak boleh terima daa. siap menangis2 lagi. haha. sampai mak yg tampalkan pad semua. bengkak2 mata ni menangis. pg kelas malam, kwn2 tanya kenapa mata bengkak. lepastu emo tanak cakap. cikgu ajar kt depan, kepala lentok je kt meja sebab mata pedih menangis banyak sangat. haha. seyes mmg tak boleh nk terima lgsung time tu! haha.

syafiqahjasmin said...

kite sedar period masa tengah tgk rosalinda. Masa puasa pulak tu. Dekat rumah tk de seorang wanita pun masa tu. Yang ada abang dengan abg saudara. gila. Nak buat apa? (sorok panties dengan darah belakang almari kecil)

Mama balik kene marah. Darjah 4 nak buat macam manaaa. Tak masuk silibus lagi. (:

Kasih Ain said...

so funny...haha.suke lak baca bella nye experient!

bella dela rosa said...

conbelly:tu cacat name die hoho.-_-

bella dela rosa said...

aisya:hahahahaha kelakar giler u nih sampai emotional camtu..hahahaha.kite tak nangis tapi telebey exciteddd.hohohoho dulu kan mase skolah bile period je cam malu kat budak laki sebab tu kott sampai nangis2 takley trime

bella dela rosa said...

syafiqah:omg kite suke cite tuh!rosalinda rambut die cantikkkk!haha bwk sorok panties pastu tak pakai pape ehhhh nanti darah flow la keluar kannn cane tuh

bella dela rosa said...

kasih:hoho kite cacat sikit hohoo.tq!

eesyaheera said...

kite period kat hostel. pergi toilet ada darah kat panties tapi tak sure tu darah period ke ape.

kite duk termenung atas katil sampai la kakak senior tanya kenapa termenung? pastu malu2 cakap ada keluar darah. malu gila tunjuk panties kat kakak tu =.="

Nurulbadiah Lai said...

funny yank..
i lak period time form 3..excited sbb dh lame tunggu baru kuar haha

NZN said...

Hye bella! omg kelakar gile cite awak ni, pecah perut kite gelak gelak sampai bdenyut2 kepala :D

shima azmi said...

oh..bella..we hv d same time period..drjah 6 tp umur 10 thn..hehe..btw, mse kte kne 2, i was back from school campng..yg xleh bla, i igt ad pacat ggt i sumwhere n b'drh..tp mslhnye byk..kte cm dh pkr..cm ne klau dy msuk dlm prut..n then siap wat one happy family dlm prut kte..aa..sudh..same like u la..siap g tnjk kt my mom..n then she's like a doctr, mengesahkn bhawa kte dh period.. =) ..

BeYLa! said...

Haha klaka2.kte pulak kn kne time drjh 6.tp kte mlu nk gtau my mom.tp kte ni dh terlebih bijak kn.kite dh ase eh aku ni dh period ni.pstu kite trus pkey pad.kte amek mak kite pny.n then ble tyme solat.kte xnk slt.mak pn tny np x slt?kte ckp ngn mak kite, ' org period la! '.mak kite x pecaye tau.huhu.org ckp btol2.bkn tpu pny.pstu mak kite cite kt kakak kite.kakak kite pn x caye.lme2 dorg jd jht.dorg tarek kite.nk tgok btol ke kite period.dorg tarek slua kite.ee jhtnyeh.kite meronta2 time tu.jht jht.mlu tau!

bella dela rosa said...

eesya:hahahaha siyes sampai temenung.mesti mase tuuu banyak je da keluar huhu baru tnjk kat senior

bella dela rosa said...

nurul:same macam kawan i.form 3 baru die period.die cammm risau bile laa nak period nih

bella dela rosa said...

shima:omg shimaaa sampai ingat pacat gigit cacatsss angat

bella dela rosa said...

beyla:kahkah segannye kena tarik suaaaaa