Friday, April 15, 2011

musuh

assalamualaikum.

harini nak bercakap pasal musuh.siapa kat sini ada musuh angkat tangan!oke matang.i tak faham kenapa orang kena ada musuh.i mean kenapa kena create an enemy in your life.tak ke rasa life is too short untuk bermusuh musuhan?tak takut ke esok mati tapi tak dimaafkan.memang nampak kecik tapi sebenarnya besar.berdosa tahu tak bermusuh musuhan nih.

kenapa ye?sebab gaduh taknak maafkan and then bermusuh?sebab backstab?sebab buat cerita belakang?sebab ada salah faham?bukan bunuh membunuh orang kesayangan pon sampai nak musuh sampai mati.sebab tu islam makin lemah sebab kite nih benda kecik pon nak besarkan.marah sikit dah nak melenting.ohh terasa.T_T.

lagi tak faham tu nak musuh dengan orang yang die sendiri tak kenal.macam biasalah kalau bapak benci dengan anak anak sekali join 2kaki tak suke jugak.lansung tak dengar cerita 2 belah pihak sampai satu family gaduh musuh musuhan,senang2 dapat dosa free memutuskan silaturahim.

yang lagi tak pahammmm tu kalau kawan la.iskk.kalau sorang gaduh kalau boleh satu blok sekali nak bawak jadi geng.so satu blok sekali jadi musuh.padahal bergaduh pinjam penyapu je.T_T.macam we tend to believe more with your friends even though sometimes diorang yang salah but still kite back up jugak with the power of friend.tak ke rasa macam tak logik tuh?

macam kalau sorang ada salah faham,cerita dekat kawan,cerita kite mesti lah akan nampak betul.takkan nak cerita salah kan diri sendiri pulak kan.konon kite lah teraniaya,orang tu la yang salah.orang yang mendengar pon ikut jadi kesian ko kan.jahat gile budak tu wat camnih.tapi sebenarnya kite taktau cerita sebenar pon.sebab tu dalam islam ape ape pon kena ada saksi.tq Allah.-_-.kalau kite ada salah faham dengan orang,u have right untuk cerita,untuk lepaskan perasaan tapi jangan la ajak orang lain bermusuh sama.mungkin boleh suruh kawan tu backup kite tapi takyah la sampai suruh membenci.

im not saying that i tak penah buat.tapi alhamdulillah setakat nih i tak ada lagi la sampai nak bermusuh dengan siapa siapa.tapi kalau sape mengaku i ni musuh die taktau laa ada yang pernah terasa ke.and i ni pon kalau ada families cakap2 pasal orang lain pon i dengar je,kadang2 i menangkan orang lain kalau i rasa die betul.dengan kawan pon.sounds like not a good friends kan.tapi nak wat cane.salah tetap salah la kan walaupun die kawan.musuh kawan2 saya tak semestinya musuh saya juga.i still la backup tenangkan hati kawan cakap ape yang patut tapi tak la sampai nak benci orang yang die benci jugak.what for?i takde prob ngan die and ade yang tak kenal pon takkan la tetiba nak bermusuh pulak?tak ke gile name die tu.

kalau i mara orang pon masa cerita cerita tu soh la jugak kawan mara orang tu.almaklumlah masa emo.perempuan.tskk.tapi lepastu ok je.yang penting jangan la pulak jadi besfren dengan orang yang i gadoh tu.nak kena siku?walaupun dulu pernah sumpah la konon taknak maafkan orang pastu pikir balik kau gile nanti die mati cari aku jadi antu iskk taknak la.mati tekejut sia sia je.i can forgive but i cant forget.

kalau ada sesiapa yang tak puas hati ngan kite ke,bagi la tau.we can make things clear.buat blog pon bole buat musuh jugak nih.nak mendengki pon,i can track ur ip address ehem.kesimpulannya tak payah bermusuh musuhan oke?nanti kat padang masyar same same jugak.entah2 dok sebelah sebelah je kena hisab sesame.walaupun benda benda cani nampak kecik,tapi benda benda kecik cani la kalau boleh elakkan la.

tetiba terasa banyak dosa.oke bye.

9 comments:

storyfromme said...

musuh tu macam teruk sangat je.kita sebagai manusia mesti ade tak puas hati dengan someone tapi sampai tahap nak bermusuhan tu takde la.dulu time kecik2 zaman tak matang je suka musuh2, sekarang da besar.

MISSYAKILA HISAM said...

BETUL2X....kalau org tu lbh sikit dari dye pown nak jadi musuh gak..ergh! tak paham dgn perempuan mcm tu..aneh!

Syafiq Rosli said...

buat lah nk ada musuh kan..kita hdup ni untuk bahagia..:)

ct said...

alah bella..ko mmg poyo.ade rupe cket je pon....aku kwn kpd kwn ko..ko cket pon x tego..aku snyom pon ko x bls.hak tuih!

bella dela rosa said...

storyfome:hihi haah dulu ye ye je cakap die musuh aku hihi

bella dela rosa said...

syakila:hhe ade experience ke.biasalah manusia banyak ragam kot

bella dela rosa said...

syafiq:kannnnn.gf u mesti bahagia je salu.uhuu

bella dela rosa said...

ct:i poyo?kite kenal ke?iskk.i rasa i ade rupe bukan sikit je,full kot.muka i full je rasanye.btw u siapa eh.dimana dan bila kite kenal.kalo kite penah diperkenalkan oleh kawan u tu i mesti for sure akan tegur/senyum.kalo u kawan kepada kawan i which yang i belum pernah kenal u ialah kawan kepada kawan i,cane i nak tegur kalo tak knal.kann?and kalo u senyum dari jarak jauh i memang rabun,tak nampak and sorry for that.kalau orang senyum i tak senyum balik tu i tak sure pulak mase bile orang senyum kat i.u refer kepada kawan i yang mane eh.

i wonder if u realy know and i realy know u,kenapa u tak tego dulu?:)

Mira Amirudin said...

ade setengah orang,perasaan nak tunjuk hebat tu ada dlm diri..kdg2 bila dia brani cari gaduh ngan org pun,dah leh buat dia fikir hebat,berani n mcm2 la.ish2