Monday, May 30, 2011

its only 15cents my dear.

assalamualaikum.

kita selalu terima panggilan dari orang,tak pon sms dari kawan kawan.tapi adakalanya masa tu kite tak bekesempatan nak angkat,nak reply atau tengah buat kerja lain.

tapi selalunye kite akan pickup call cakap sorry i tengah sibuk ni,nanti i call balik.

tak pon bile kite tak reply sms,lepastu kite akan mintak maaf kan.sorry tadi i tengah buat kerja,tak perasan.sorry sangat.

unfortunately,bukan semua orang macam kite.bukan semua orang rasa panggilan orang lain itu penting.bukan semua orang rasa orang lain penting bagi die.bukan semua orang rasa apa yang kite buat boleh buat orang lain rasa lansung tak penting.kadang kadang ada jugak orang end call walaupun call banyak kali,ada yang bagi alasan tak perasan walhal telefon didalam poket.ada yang saje kate tak pernah dapat message tapi terus baca sejurus selepas bunyi sms.

apa salahnya kita layan orang macam kita nak orang layan kita.cuba fikir jika orang yang awak sayang buat macam tu?sedih tak.tak pon cuba fikir jika masa tu orang yang call betul2 dalam emergency,kena rompak,kena rogol,accident dan sebagainya.cuba fikir?cuba kalau masa tu orang yang call kita berada diambang maut.

kita selalu anggap benda ni remeh.sedangkan tak.orang tak akan call kalau benda tu tak penting.(berbeza situasi dengan orang selalu bergayut 24jam).cuba fikir jika kita buat endah tak endah dengan kawan kawan,mungkin lepas ni takde sape minta pertolongan.mungkin takde sape akan pedulikan.sebab ape,sebab dah pasrah,sebab mungkin dah taknak mengharap.i experienced once.so i salu layan orang macam i nak orang layan i.mudah kan.

cuba bayangkan kita call orang tuk mintak tolong,untuk cakap benda penting atau disaat betul2 memerlukan tapi tidak dipedulikan.apa yang kita rasa?apa kita fikir,mungkin kite fikir kite tak penting untuk orang tu kecuali memang betul2 orang tu sibuk.kadang kite selfish.bila orang buat kite,tak boleh tapi kite tak sedar kite salu buat orang macam tu.

banyak alasan kita selalu bagi.

telefon tinggal dalam kereta

telefon tertinggal dalam rumah

terbuang telefon dalam tong sampah.T_T.

tengah bawak kereta.

telefon tadi buat masak lemak cili ape.

tapi kite taktau diorang cakap betul ke tak kan?

senang je macam mana nak tau kite ni penting ke tak atau kawan2 kite saje je nak elak sms/call kite.cube tengok macam mana gaya bile die dapat call dari orang atau dapat sms terus reply ke tak.ataupon kalau kite terjumpa dekat mana2 buat buat call tapi orang tu tak perasan la.

tapi kalau die cakap tengah busy ataupun tengok hp baca sms kite tapi tak reply or reply cakap busy.jangan tekejut.padahal die tengah melepak minum kopi dengan kawan.hargai lah kawan kawan.kite hidup kat dunia ni bersaudara.

cuba kite layan orang orang disekeliling,yang penting dalam hidup kite macam die akan mati esok hari.:).bukan la start baca yasin ajar mengucap semua.T__T.tak la tapi bayangkan kalau die mati esok.hargai orang selagi die masih ada.

10 comments:

Ayeem Jemain said...

bak no. tipon. lalala. haha

AimieRifdi Abd Halim said...

this is a very good post dear Bella~ :) kakak loved reading it as it actually brought realization to kakak sendiri jgk~ Alhamdulillah~ thank u syg for the reminder & awareness~ *huGs*

Anonymous said...

suka sgt post ni..tuh la ramai org camni..call tak angkat msg tak balas..sabar je la..tapi try jgn wat kat org lain, walaupun org wat kat kite..

EZAN IDMA said...

tsk. terasa. entry yg banyak mengingtkan dri sendiri

delarocha said...

cuba fikir...

bella dela rosa said...

ayeem:i gune public phone je tsk

bella dela rosa said...

aimie:tq kakak.reminder for me as well yang kadang2 lupe semua orang tu penting sebenarnya

bella dela rosa said...

anon:yesss cube tak balas balik hihi

bella dela rosa said...

ezan:peringatan tuk diri sendiri jugak hee

bella dela rosa said...

delarocha:ye cube fikir