Monday, September 26, 2011

setiap patah perkataan itu ialah satu doa

Assalamualaikum

Mother selalu cakap setiap apa yang kita cakap ialah satu doa. Sebab i selalu cakap benda2 yang ehehe yang tak baik la. Mother tak sayang la, takde sape nak la.(sila lempang). In fact dalam islam pon kita dilarang cakap benda yang sia sia. Tau tak benda sia sia tu ape? Benda yang tak penting pon tapi saja saja nak cakap eventhough kite tak maksudkan tapi dikeluarkan perkataan dari mulut atas apa2 sebab sekalipun. Hey, dalam hati pon Allah kira and boleh dengar. Ini kan lagi percakapan.

Cuba kalau setiap benda tak elok kite cakap Allah terus cacat kan mulut kite terus tak boleh cakap cane.Ini hanya gambar contoh ye.
Pernah tak dengar bila we say something exceed 44 times, what we talk will truly happen. That, i cant sure kebenarannya. Tapi kadang2 kita suka cakap benda benda yang kita taknak pon berlaku tapi kita nak jugak cakap. Kadang2 i pon buat jugak. Sebab nak cakap jugak tu, taktau la kan. Puas mungkin? Contoh, pergi mati lah kau. Ee harap kau kena cerai dengan dahsyatnya. U pergi la dekat orang lain yang lagi baik. Aku tak pandai, mesti tak boleh buat. Kejap lagi mesti kau kena sakit jantung. Tak takut ke? Cube kalau ape kite cakap tu kite yang dapat balik haaa cane..In islam pon kita dinasihatkan mengeluarkan perkataan yang baik2, doa orang baik2 sebab every words tu satu doa kannn.

Rasulullah pernah bersabda: "Yang dikatakan muslim itu adalah manusia selamat dari bahaya lidah dan tangannya".

Imam Ali ra berkata: "Hati yang jahat terletak pada mulutnya, dan mulut yang baik, terletak pada hatinya”.

Then, bergurau. I have few friends yang hidup dia ceria betul sebab die memang suka bergurau dengan orang. Tak salah bergurau dengan orang tapi ada batas. I bet everyone have their own principe, ade yang sensitive dengan physical, ade yang sensitive when it comes to family, ade yang sensitive bila cerita pasal binatang? oke yang last tu memang takde kena mengena. Tapi bila kite nak bergurau tak kena dengan topic dan masa dan kesesuian orang, tak ke boleh bawak perang?? Jangan la pulak cakap orang tak boleh bergurau ni boring. Even Rasulullah pon bergurau tapi baginda bergurau bukan la benda yang sia2. Kalau bergurau sehingga menyakiti orang lain?

Kalau kita tengok, banyak sangat orang jatuh hanya kerana lidah. Cakap benda tak elok, mengata orang, sumpah seranah,  mengatakan benda benda yang manis sedap je didengar tapi semua palsu (i should read more about this). Sedar tak kita selalu keluarkan kata kata yang tak sedappppp didengar bila sedang marah. Tak kisah dekat kawan, ibu, anak, suami, isteri, nenek, janda, bekas suami, siapa siapa laa. Siapa yang selalu kawan dengan orang yang sedang marah ni murid murid? Syaitan! Pandai pon. Hey u kawan ngan saiton tak rock lansung~

Kullu kalam addu’a, setiap perkataan itu adalah merupakan doa

Dengar tak hot fm bile tah, die bincang topic, cakap menjadi kenyataan. Sorang tu cerita die selalu tipu pasal die sakit, sekali die betul2 sakit. Sorang tu ade makcik ni cakap nak buat die menantu, bebetul jadi menantu walaupun pernah datang rumah sekali je. Sebab apa yang kita keluarkan dari mulut itu ialah satu doa. Doa lah baik2, InsyaAllah Allah makbulkan. :)


These people are among friends which i can talk whatever i want without being judge.
Why i write this, because if you do not know me, well im someone who talk a lotttt. I talk too much and im a straightforward person. Boleh dikatakan agak transparent, so when i talk most of the time i din noticed who knows i might hurt someone, even though i did not mean with what i said sometimes or my words are not soo sweet to be heard, but orang lain mungkin terasa kan. kalau i tak suke i cakap, kalau tak cantik baju tu ke i cakap, tapi memang takde niat nak merendahkan or what, hey if u ask my opinion, ill tell mine.camtu kan? applicable only to people yang i close la. :) hehe.

till here tadaaa. So marilah bersama mengeluarkan perkataan yang indah2 je dari mulut okeh.




15 comments:

kembatolo™ said...

okay entry bagus. ni pun perkataan yang baik kan? hehehe

Akim Iqbal said...

Awww. denjeres

SLeM said...

Kerana mulut badan binasa..heheh.yep setiap perkataan tu doa.Bagi y sedang belajar,setiap perkataan yang disebut akan dimakbulkan oleh malaikat. Correct me if i'm wrong =)

MĂ©uzAngelo™ XXIII said...

org ckp, makin byk ckp makin byk silap.. kalo makin byk silap, makin byk dosa...

make sure dlm byk2 mende kita ckp ni, byk lg mende yg baik nye.. :)

ishiko said...

percakapan kita pun macam doa gak ^^

Mira Amirudin said...

betul tu kata2 tu satu doa..lagi2 bila dah seorang ibu nanti,lagi la cepat termakbul tau doa seorang ibu.. ;)

hudabusuk said...

nice one lah kak bella. berguna sangat. sbb i pun kuat bergurau, tak sedar org sakit hati ke tak dgn kita

kaizen said...

jadi beringatlah b4 berkata2....

*kwn2 bella tu comey laa kirim salam ye kat dorg.... hehehehe

uyun said...

i sukeee yg nehh!!;)) 2 thumbs up! ;)

uyun said...

i sukeee yg nehh!!;)) 2 thumbs up! ;)

BeYLa! said...

Hari tu Beyla ngn kawan ade ckp psl jodoh kt dlm surau.ckp yg ktorf akn kawen ngn org tu~ whaa hrp2 dimakbulkan.ehehehe. :P

Syazwan Che Deraman said...

" engage your brain, before activate your mouth ".

hehehe..

tak salah if kita ni terlalu transparent..

kawan saya suka gurau, gurau kasar dan suka menjatuhkan air muka orang.
hilang respek orang macam tu.
we people, demand respect from others right?.


have a good day.

zalizalu said...

gamba mulut edit ke apa? haha

Amr Aziz said...

entry yg bagus..
mak slalu pesan..ckp hanya perkataan yg baik2...even nk marah org..gune bahasa yg lembut sebaik2nya..be a nice person..Ramai manusia berdiam ketika berfikir..tetapi tak ramai manusia bercakap sambil berfikir..dont talk too much..;)

bella dela rosa said...

kembatolo:ye baikkkk huhuhu

akim:ape dangerous nye?

slem:emm im not so sure bout dat

meuz:betull sebab tu kena kurngkn becakap

ishiko:yess

mira:kann sebab tu kate2 ibu tu biar lah yang baik2 je

huda:yess akak pon same snanye hehe

kaizen:baeklahhh huhu

uyun:aww tq kak uyunn

beyla:hahahaha jodoh tu kena doa saluuu

syazwan:yes betull,kite nak oang respect kite, so we have to do the same.

zalizulu:memng camtuu

amr:betulll.;)