Monday, March 26, 2012

berjalan seharian di melaka

Asslamualaikum

Kite setiap minggu kadang2 kalau takde kelas selalu pergi makan bersama keluarga, dan selalu memang saya je lah yang teringin semua benda, foine. So, lepas dah macam bosan gila dekat kl, tetiba teringin makan seafood, teringin yang macam ah tak kir nak malam tu jugak, kann. Nasib baik ye saya ada pakcik yang suka melayan lalu bawa saya ke melaka. Taknak kalah, teringin makan sampai ke melaka, lalu emak pon memerli, yang nak pergi sampai melaka kenapa, lalu saya menjawab dekat sini takde laut hahaha! Yes menang.

Pagi pagi dah bangun dengan semangat sebab nak pergi makan punya pasal. Malam tu tidur lambat sebab siap google tempat makan best di melaka, ye orang di melaka tiada siapa sudi membantu, lalu buat sendiri. Sampai2 terus pergi makan, dah kate tujuan nye untuk merasa bukan melantak makanan di melaka. Memang sepanjang perjalanan dah terasa die tekak asam pedas walaupon tak pernah tau asam pedas yang sedap tu macam mana. 

First kitorang singgah la dekat kedai makan malim/malin/maling or whatever the name is, tapi its located dekat penjuru jalan. Ambik pinggan cecepat terus kaut asam pedas, tapi dah lupa rasa die macam mana tapi sedapp, kalau tak sedap, salahkan kedai sebab kita tak tau yang sedapnya cane huahua. Lepastu nampak ketam huaaa, amik lagi, ada ikan bakar oke foine amik lagi, telur ikan kaut jugak, apesal dekat selanggor/kl kedai makan die tak cani ye?



harga yntuk 5 orang termasuk air RM80+-.Murah kot untuk seafood. Kalau korang tau mana lagi sedap, sila beritahu.

Then dah kenyang sangat tak larat nak bangun and taktau pergi mana, kitorang jalan2 tak tentu hala. Singgah taman mainan, singgah laut ape nama pantai ni, lupa dah. Tanjum bidara is it? Sebab malam nya nak pergi makan ikan bakar, so kena tunggu petang baru boleh pergi. Nak pergi rasa coconut shake klebang OMG ramai gila orang beratur, kesian rumah2 kat situ mesti orang yang beratur selalu intai. Tapi dekat pantai ni ade je jual coconut shake.


Then petangnya pergi makan ikan bakar hoyeahhh. Kita nak try dekat umbai sebab banyak sangat orang cakap dekat situ sedap, tapi kitorang pergi makan dekat medan ikan bakar, muara sungai duyung which is for me sedapppppp.Kalau nak suruh compare dengan umbai taktau la kan, sebab tak pernah pergi umbai. Dekat pulau duyung ni, korang kena pilih apa korang nak sendiri and pergi dekat kaunter bagitahu nak masak ape. Beragak2 la amik kalau taknak terkejut tengok harga, kalau takut terlebih lebih amik, suruh orang tu bgtau sekilo berapa semua ye. Kitorang order 2 ikan bakar, 3 ketam, mussels,sedap gilos dengan pari goreng kunyit.


 
memang kedai dani die sediakan nasi lemak ye, setiap kali orang datang dia akan bagi nasi lemak dan otak2, so kalau nak makan amik je, dia akan charge based on berapa banyak korang makan je.
 
otak otakkkkk. setakat ni kita tak pernah lagi bosan makan otak2 tapi mahal, kalau kasi 50 pon boleh makan kot, cuma takde siapa nak tolong bayarkan, tu masalahnya haha.
 
 
mussels, tak suka sangat yang ni sebab die ada wane hijau and orange yang tak bape nak sedap.
 
 
ikan bakarrrrrr.
 
 
yes, ni saya makan sorang separuh, nasib baik yang lain tak bape nak makan hehe.tapi isinye tak berapa nak banyak pulak.
 
 
ini ialah ikan pari goreng kunyit ye, macam goreng ikan biasa je pon. pakcik jual tu orang tanya pari ni sedap masak ape, dia kate goreng kunyit yang macam ni isk.
Saya bersama motor dihadapan kedai.hihi.:)))



Sampai disini sahaja ikhlas dari saya yang ke melaka tempoh hari.;)Bukan tempoh hari, ni memang dah lama dah pergi.Boleh la pergi makan kat sini kalau teringin makan seafood tepi laut yayyyy.tadaaaa

17 comments:

una said...

sodappppp ! and u cntik :)

-Sara- said...

alamak..tingat plak seafood kt restoran ni..tetibe rasa nak pegi lagiii :P

Akim Iqbal said...

yeay !

Etong said...

wahhh memang aktiviti utama mkn kan? hehee

Marya Hana said...

uuu pergi melaka. kg mama i..


kat umbai tu kena pandai carik tempat makan yg sedap. kalau tak smp bile akan kata "umbai tak sedap" walhal baru try 1 kedai kat situ (:

Izzatie said...

those foods are very tempting !

waaaaaaaaa nak balik malaysia je rasa ;(

Rakan Blog said...

bestnyerrr cuti2

jemputan:Para bloggers yg kiut miut semua....apa kata share N3 u olls kat web niRakanBlog . Meningkatkan trafik dan follower blog u olls.Rangkaian bloggers Malaysia.TERHANGAT DAN SEGAR DARI LADANG....hehehehe

NadyaBubble said...

Asal semua gambar makanan ni. Awww, lapaaaaar ! :O

Fid Yuuji said...

ada port yg lg sedap sbnrnya..kat area duyung ada nama tmpt crystal bay..dlm tu ada kedai ikan bakar btol2 tepi sungai..kedai papan biasa je..tp siakap black pepper dia terbaik

Anonymous said...

salam..nice blog..1st time here..kipidap!

~mr zrsi~

bella dela rosa said...

wuuww tu la ae orang kate umbai sedap ade yang kate duyung lagi seap, so i ikiut je mane2 orang nak banje kat mane hehe.:).

tq for the comments u guys, u guys rock!

liza said...

hi awak..lain kali if dtg melaka lg cer try mkn asam pedas hjh mona kat kota laksamana lpas tu pkena coconut shake yg sgt2 best kat batu berendam n try g ikan bakar alai yg sgt sedaapp dn murah..:)

Anonymous said...

asyik citer makan n gambar makan jer ....
hobi awak makan eih...??

Papa-NtiQ said...

hi bella....cakap pasal melaka nih...saya baru je pegi kat asam pedas hjh mona 2/3 minggu lepas. OK rasa dan ramai sesak orang. Susah cari parking. First time pegi sana sebab biase nye makan kat asam pedas malinja atau pun asam pedas selera kampung.
Pics dah upload so senang2 tu singgah la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan hehe..takde topik lain.
Kalu sudi follow la yer blog saya TQ

shahreszan said...

Cantik la awak

shahreszan said...

Awak ni cute la hehe

shahreszan said...

Cantik la awak