Thursday, March 8, 2012

restoran kayu manis, bukit jelutong

Assalamualaikum.

Hye ahlan wasahlan ya habibi, tetiba. I always love chinese food as for me, its fully from my opinion eh tengok macam sedap, cause I am a big fan of afc channel. Kan banyak sangat makanan sedap, tak tahann. Lepastu memang selalu tengok, tapi selalu kena perli dengan mother, tengok bukan masak ponn, oke foine but sometimes I try tau, cover line. The culture of eating outside in Malaysia was started by the chinese people, then followed by malay and indian but i think most indian still eat at their houses. Hence, there are a lot of emergence of new restaurant which is halal, obviously to cater these market, hey we have chinese muslim restaurant.we have mamak ape lagi nak, cakappp.
IMG_26581

What i love about chinese foods are their mee, their crab (slurppp) their wanton, their dim sum (to die for), so manyyyyy. Sodap gileee, their soup, shark fin soup huwarghhh nangis. Can i have chinese version lauk for my wedding, but I need a lil bit western and eastern in it, and with a little additional of malay and indian. Aggagaga okay bella you can have it all, dont worry but make sure you found someone who own oil and gas company, or any prince la ye? or else nobody will afford to support all, pengantin yang hoverrr.

So dengan kudrat yag ada, saya diberi kesempatan untuk makan di kayu manis, bukit jelutong.over kann. Syukur alhamdulillah walaupun bukan duit saya ;). Im not sure whether this is a chinese restaurant or what but I love their foodies, I request for baby crab tapi dah habis, then i opted for soft shell crab which is yummeh.Luckily you have cause the main reason I came was to eat crabbb.

  
IMG_26791 
hye nama saya makcik bella, kau nampak tak pelik nye rope, saya gune makeup online, nampak sangat tak reti nak guna app.hantu pon hantu la. nampak la mungkin tuan blog kurang waras.
IMG_26481 
shark fin soup (serve for 2) tapi boleh makan 5orang
IMG_26491 
nasi goreng cina for 2
IMG_26521 
soft shell crab 2 ekorrr
IMG_26621
butter prawnn for 2

IMG_26551 
 gong pao meat, im not sure the name



IMG_26661 
ikan kerapu goreng 3 rasa hoyeahhh. Eventhough you left it for quuite a long time, you will still feel the crunchiness, amazing.


The total of all these is +Rm250. We take the set which suited for 4-5 person. tapi kitorang tapau sebab too full. berbaloi baloi sebab sedap, semua sedap. Tapi soft shell crab and shark fin soup dan ikan kerapu memang sedap gile.


Then before balik rumah pergi makan dessert dulu dekat ice room, bandar baru bangi sajo sebab dekat. We ordered their signature ice blend (eh?) and cakes and buns. The buns with I think castard memang sangat sedapp, yang colourful ni i tak berapa suka pulak, but the bun you should try it!!
IMG_26921 
IMG_2685


Oke itu saja untuk harini bersama saya, puteri joyah senandung sekian.

30 comments:

Asyiqin Yunos, said...

bab tengok afc n kene perli tu, kita sama!

Hashira Yusoff said...

uhuhu..teringin sgt nak mkn shark fin soup. macam sedap aje.

nak skirt free? -->Pastelove Good : Dream come trueeee!!

oshinz said...

shark fin nya nampak sedap.. =)

izuddinrahim said...

huwarghh nangis tengok lauk banyak sangat.. untunglaa reti makan lauk banyak. tskkk T_T

Cik Puan Mimi said...

lisa surihani. bukan u kt zurich ke tengah honeymoon? heheheh..bella cantikkk~

Ayeem Jemain said...

Ada org kata chinese food adalah yg makanan yg paling sedap. Mmg betul kot. Butter prawn tu all time fav.

Srikandi Utara said...

aduh, tgk mcm ni dah buat sy rasa lapar sngt2... mmg nmpk menyelerakan la chinese food ni..

a said...

u try g mkn kat kdai hj sharim low kot nmerny.. ada baru bukak dkt ngn bangi.. area kg baginda apa ntah ctu namerny hahaha... tp sgt sedap... kalo xtaw, nk i teman.. sila blnja :P

shazwan: said...

Em sedap .

titan said...

peh, penuh pinggan butter prawn tu. lama betul tak makan butter prawn ni..

Anonymous said...

Please do not eat shark fin, semu org tau shark kene bunuh (shark dah nak masuk dlm kategoru extinct) just for the sake of their fin tapi sume org buat2 tak tau je bile makan bende tu, siap komen sedap tak sedap lak tu... tak rase bersalah ke

New Hope said...

Salam,

cheap ka?

KLIK:IPAR TAJUDIN MENANG 36 BULAN GAJI

confdeb said...

follow..sedapnya mknn..jom lawat macamamcamcite.blogspot.com nama awk tersenarai dalam bloger tercantik

Syazwan Che Deraman said...

sedap tak shark fin soup tu?

bella dela rosa said...

asyiqin:hahaha kannnnn.hihi tapi kadang2 buat jugak kalau craving sangat

bella dela rosa said...

hashira:hehe u can try :)

bella dela rosa said...

oshinz:Sedapppp.;)

bella dela rosa said...

izzudin:haha kenapa tak reti makan lauk banyak?

bella dela rosa said...

cik puan mimi:omg jauh nyee muke kite ngan lisa tu.;)

bella dela rosa said...

ayeem:oh yeahh tak penah denga pulak, mungkin sebab diorang banyak variety and ikut tekak jugak kot

bella dela rosa said...

srikandi:chinese food never failed me!

bella dela rosa said...

a:oh eh dekat seksyen mana tu ye?hha i miskin ape kate u je yang banje

bella dela rosa said...

titan:go and cook.;)nanti hantar sini sikit

bella dela rosa said...

anonymous:hello dear, environmentalist. i tak berapa tahu pulak pasal tu. i really respect with ur concern pasal ikan yu. which not everyone very particular about this including me.;)

emm mungkin saya rasa bersalah kalau ianya haram.

tapi jawapan Nabi apabila ditanya tentang hidupan laut, baginda menjawab; "Laut; airnya bersih boleh dibuat bersuci dan bangkainya adalah halal" (HR Imam at-Tirmizi dari Abu Hurairah –radhiyallahu ‘anhu-). Maksud bangkai dari istilah al-Quran dan as-Sunnah ialah semua binatang yang mati tanpa disembelih. Maka berdasarkan hadis ini, semua binatang laut adalah halal tanpa perlu disembelih terlebih dahulu.

but ill ask ustaz tentang hukum makan makanan yang hampir pupus. :)

bella dela rosa said...

new hope:boleh la untuk seafood

bella dela rosa said...

confdeb:thankiee

bella dela rosa said...

syazwan:for me sedappp sebab i suka.

Anonymouse said...
This comment has been removed by the author.
Anonymouse said...

area situ xda seksyen la u... dia dah dekat dgn kg abdullah hukum tepi food court perantau hill.. ha seb baik mak i baru belanja makan kat situ semalam boleh ingat namer kedai dia.. Hj Shahrim Low.. I maner boleh belanja u sebab bukan mahram kahkahkah!!

Sheikh Papa-NtiQ said...

hi bella...kebetulan terjumpa your blog tengah surfing. Saya baru jer upload pics masa gi Kayu Manis with family. Selalu jugak pegi sana makan kalau gi rumah sister kat bukit jelutong.
Senang2 tu singgah la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan 100% takde topik lain. Jangan lupa follow yer blog saya TQ TQ TQ