Tuesday, June 19, 2012

bumbu desa, alamanda

Assalamualaikum

Hyeee. Ni bukan bumbu bali yang i pernah pergi dulu which i takkan jejak dah kaki ke situ. Ni namanya bumbu desa, sebab takut tempat dia lebih kurang so i google dulu, selamat takde la rasa macam makan dalam tokong lagi. Masa i pergi ni alamanda fuhh panas gila, aircond semua rosak, apesal eh boleh sampai semua aircond pon rosak, ajaib okeh. Berpeluh makan tapi makanan die sedapp. Kedai ni macam makan nasik campur, pilih lauk ataupon order je ikut menu. Tapi yang penting semuanya dia dah siap masak, bukannya bila order baru masak.

Saya adalah pergi secara tergesa, si parehah datang masa saya tengah kerja....POTONG JAMBU! When people asked me what did i do after finished study, i said I am selling jambu and they said nobody will go to buy. Hoi when i sell it at masjid masa sembahyang jumaat, all men queue up and even they were late for work, they still wait, hahaha the 2nd part wasnt true. Bercerita pasal jambu, i read one blog, I could say successful because of nutrition drink, Im sure you know what brand where I am quite adore with their spirit and teamwork. The thing is, dia macam memandang rendah kepada penjual kuih, like kesian makcik tu jual kuih je. What is wrong with jual kuih? Kerja tu hina and miskin sangat ke? Did you know their income, once you enter this hawker world, then only you know, seriously. One of my relative, he just came back from uk, he has MBA, his wife got pHd, he doesnt want any work commitment, so he decided to jual jambu at school, tak malu pon. Kenapa nak pandang rendah pulak dekat makcik2 yang nampak je macam susah, tapi diorang senang hidup macam tu, jangan la bangga sangat kalau income 5angka sebulan. Sebab makcik tu jenis bersyukur, dia rasa cukup. Aigooo. Nothing wrong kalau nak kejar duit, tapi jangan lah pandang rendah dekat orang2 yang kerja sebegini.

Melalut da. Sebab parehah lama tunggu dekat bawah, saya kasi die air jambu la caramel la trifle la haha so sempat siap sekejap je, nasib baik da mandi. Nasib baik. Jalan2 dekat luar alamanda mundar mandir last2 benti dekat bumbu desa. Tak terasa pon nak makan masakan indon tapi dah sampai depan kedai terus terasa, motippppppp. Semangat masuk kedai nak cari port cantik, sekali duduk tak sampai 5minit panas ya ampun lepastu terus tukar tempat depan pintu then waiter tu bukak kan pintu dia luas luas. Lega tapi still panas.

Kitoang pesan untuk makan berdua, total adalah Rm39.40. Kitorang pesan ayanm bakar (8.90), tempe (4.90), kangkung (5.90), sambal (1.50), nasi putih (3.80) soda gembira (5.90)  dan tea (4.90). Sedappppp oke dia punya ayam bakar, kuah dia sedap, saya sukaaa.

IMG_37031
 IMG_36951
Hantu ada hantu ada hantu mana2

IMG_37051
kangkung

IMG_37061
tempe

IMG_37091
ayam bakar

IMG_37151
dan ini adalah parehah, parehah adalah dalam proses adaptation duduk di terengganu lama2! Sekarang dia adalah dalam keadaan kurang stabil. Siapkan project paper cepat hoii!


p/s: Mesti korang tak baca kan entry langkawi panjang2 tu pastu skip tengok gambar jeee. Sendiri baca pon da penat, ini kan lagi orang lainn.

12 comments:

izuddinrahim said...

rezeki berkat, walaupun sikit, akan rasa cukup. ;)

Anonymous said...

Saya adalah pergi secara tergesa.. epic.. haha

Marya Hana said...

tapi kan tapi..
macam tergoda dengan kangkung dia, oh lupa harini i pose ganti.
patot semua nampak sedap :')

Redsjohn said...

PERGH..SDPNYE NMPAKKKKK....:)

Mr feckry said...

gua pun cam perasan kedai ni hari tu

Arintyra said...

selamat sudah menjamu selera.. hee

Ainul Huda said...

Salam. Eh takkk, kite bace sampai habis tau trip langkawi tu sbb sy suke travel lg satu gamba2 sis sume lawa! heee rajin2 tulis blog tau :-P

nina said...

wah..sedapnyaa..:)

adrian aizat said...

sedapnye tempe kalo makan ngn sambal kicap :)))

http://adrianaizat.blogspot.com/

mr.X said...

yup agreed. kadang2 gaji banyak tp keje x gembira. so lebih baik buat keje yg mgembirakan hati walaupun income x banyak mana.

nampak sedap. menu semua indo food ke?

Anonymous said...

oooo..ckp org kurang stabil.. mmg pon!! =p cepat lah siap project paper!! huarghhh

nuyuEna said...

bellaaaaaaa...*jerit*
kite baca abes pasal langkawi tu.gigih nye..sbb mcm byk tips je dalam tu...nice kot.
nanti nak pergi jugak la...

xoxoxo,
aina :)