Tuesday, January 8, 2013

Sharing

Extravagance in our weddings where money is wasted , trends are set for people to follow, those who cannot meet the set standards borrow money and live in debt for a long time thereafter, food is wasted, only the rich and famous are invited, people are inappropriately dressed, people try to outdo one another functions etc, are all actions that can significantly reduce the blessings in our marriages.

It is important for us to bear in mind the simplicity of such a function, the invitation of the poor and needy, the fulfillment of whatever pleases the Almighty and the abstention from whatever displeases Him.Then we will see the blessings in our marriages by the will of the Almighty.

Extravagance and wastefulness in any sphere of life is wrong

by Mufti Ismail Menk

8 comments:

FM said...

Ada satu hadis yang ingin dikongsi bersama. “Sesungguhnya Nabi SAW mengadakan walimah untuk perkahwinannya dengan Safiyyah binti Huyai dengan suwaiq (bijian campuran gandum dan barli) dan kurma.” (Riwayat Tarmizi).

Rasulullah SAW sebaik-baik contoh, kesederhanaan yang digambarkan dalam hadis tersebut amat menginsafkan. Ia benar, kadar kemampuan kita berbeza tetapi janganlah sampai 'hikmah walimah' yang sebenar dipinggirkan hanya disebabkan kita mampu berbelanja besar.

Mira Amirudin said...

absolutely agreed!
be wise before the wedding.

Shazwani Ramly said...

agreeeee.

Nadya Bubble said...

THIS !

ada mokhtar said...

agree!! :)

fadyxc said...

tapi ..masalahnya..sometime ..bukan kita org muda. its our parents. they want this and that. tak masuk lg duit hantaran yg diminta dr lelaki. its too much nowadays, that i think ..make couple to go to thailand..and also one of the risk factor of sumbang mahram. i dont understand the mentality of org tua. to be respect or to be ignore..or to be fight...sometime diorg lg sggup tanggung dosa dari tanggung malu dgn manusia. and honestly i respect people who are moderate in weddding. islam memudahkan, tp adat memalukan dan menyusahkan

bella dela rosa said...

FM:saya setuju.tapi disebabkan trend semua oran pon terikut, sampai perkra sekecil-kecilnya pon boleh dibuat business.

fadyxc:msg ni untuk semua, tak kira kita ke parents ke nenek ke, semua yang bernama manusia.sebab orang tua ni bukan semua diorang buat betul, kita kena faham tu.back to basic, sebab tu ajaran islam tu penting, bukan belajar sahaja tapi praktikkan jugak.

ajak ibubapa belajar dan bergaul dengan orang yang ada pemahaman islam, takpe kalau diorang nak buat majlis, tapi jangan terlalu over la.

fadyxc said...

tu la, mental org tua kita masih terikat pada adat sedangkan kita sudah berbeza zaman. we should striving to be a better muslim and muslimah, not striving to pay debt.