Thursday, March 21, 2013

Resepi: Fruit tart


Assalamualaikum

Harini saya nak share resepi fruit tart ye. Maaf saya memang ada masalah bila sendiri bake je selalu rasa sedap ahaks! Sebab saya pon ambil resepi orang jugak, orang tu yang buat nye sedap, cuma saya punya tangan menjadi la mungkin. Tapi yang tak best nye, first time je tahap kesabaran tinggi, lepastu boleh buat main campak2 je.Hihiihi tapi sodap jugak aaa.

Saya suka resepi yang senang, sebab kalau tengok bahan banyak sangat and tak pernah dengar terus jadi pening. Tapi saya tak kisah je sebab saya suka duduk dekat kedai barang cake, semua ada. Dulu suka bake, sekarang saya teruja tengok raw food macam daging ayam ikan siput seafood sebab nanti berangan nak masak itu ini. Ok jom kite tengok resepi fruit tart.


Bahan-bahan untuk tart crust

170gm marjerin atau butter (marjerin masin sikit, kalau bake sesuai guna butter)
50gm icing sugar
1 biji telur Gred C (kalau guna gred B, buang sikit putih telur supaya crust tak jadi keras)
290gm tepung gandum (depends pada adunan, kalau lembik, tambah lagi tepung)
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart 
Cara-cara 
1. Pukul butter dan gula dengan senduk kayu. Jangan lama sangat
2. Masuk telur dan esen vanilla, putar
3. Masuk tepung sedikit demi sedikit. Uli sampai lembut, kalau agak2 lembik sangat, tambah tepung sikit
4. Kalau nak cantik doh tu, simpan dalam plastik bag, masuk dalam peti sejuk semalaman


5. Sediakan acuan tat. Ambiksedikit adunan dan tekan dalam acuan tat, cantik2 and biar sama tebal. Cucuk dengan garfu, jangan lupa. Bakar pada suhu 175C selama 25 minit/ sampai masak.
6. Tunggu sampai sejuk baru letak filling, crust ini tahan lama gilaaa, so boleh buat awal/banyak2 dan simpan.



Bahan-bahan untuk kastard

1 cawan tepung kastard
2 cawan susu cair/ susu rendah lemak pon boleh
2 cawan air
1/2 cawan gula
1 camca besar marjerin
 
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan dalam kuali kecuali marjerin sehingga pekat (api sederhana besar)
2. Masukkan marjerin, matikan api sampai marjerin cair
3. Masuk dalam piping bag lepastu picit dalam crust tadi, biar sejuk dulu
4. Nak berkilat sapu dengan jelly crystal, hiaskan dengan buah buahan.


 

Tadaa da siap.

Selamat mencuba! Saya buat ni banyak kali, sampai la semua orang muak hehe.

3 comments:

MĂ©uzAngelo™ XXIII said...

adussss.. lapar la pulak

Farasha Aira said...

Ohhoi sodappnye!Untung pandai buat biskut2 n kek ni ye!hihi

Hai beauties and handsomes!Let's visit this blog ;)

http://damselwonderland.blogspot.com/

Mira Amirudin said...

kak bella, mira copy tau! :)